Навчально-науковий інститут технологій і торгівлі
Загальна інформація
Адреса: 37500, Полтавська обл., м. Лубни, вул. Віктора Новікова, 2
Телефони: (050) 96 56 092, (050) 85 62 500
E-mail: itottstar@gmail.com
Положення про навчально-науковий інститут інституту технологій і торгівлі
Інструкції з охорони праці навчально-наукового інституту технологій і торгівлі
Керівництво
Директор – Потапенко Едуард Володимирович, доктор хімічних наук, професор.
Заступник директора з навчальної роботи – Бикадорова Наталія Олексіївна, старший викладач.
Заступник директора з соціально-гуманітарної роботи – Коваленко Ірина Анатоліївна.
Провідні фахівці інституту:
- Череп Марина Сергіївна, тел. (096) 445-06-51
- Коваленко Ірина Анатоліївна, тел. (050) 856-25-00
Секретар інституту:
- Крістіян Альона В`ячеславівна, тел. (095)7850816
Освітня діяльність
Навчально-науковий інститут технологій і торгівлі здійснює підготовку фахівців за такими напрямами та спеціальностями:
ОС бакалавр
- Готельно-ресторанна справа;
- Туризм;
- Підприємництво, торгівля та біржова діяльність (Товарознавство та експертиза в митній справі);
- Професійна освіта (Транспорт);
- Професійна освіта (Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології);
- Середня освіта (Трудове навчання та технології).
ОС магістр
- Готельно-ресторанна справа;
- Туризм;
- Підприємництво, торгівля та біржова діяльність (Товарознавство та експертиза в митній справі);
- Професійна освіта (Транспорт);
- Професійна освіта (Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології);
- Середня освіта (Трудове навчання та технології).
Навчальні матеріали |
Навчальний процес забезпечують:
Кафедра професійної освіти, ресторанного і туристичного бізнесу
Завідувач кафедри – Бурдун Віктор Васильович, кандидат педагогічних наук, доцент
Кафедра товарознавства і торгівельного підприємництва
Завідувач кафедри – Дрожжин Дмитро Юрійович, кандидат наук з державного управління, доцент
Бази та можливості практики
Підприємництво, торгівля та біржова діяльність
Освітня програма: Товарознавство та експертиза в митній справі
Види практик: з контролю якості на виробництві; з інспектування та контрольно-наглядової діяльності в торгівлі; митно-брокерська, метрологічна, переддипломна (експертна).
Бази практики: вимірювальні та випробувальні лабораторії, відділи: технічного контролю, управління якістю, збуту, декларування товарів підприємств різних форм власності, які займаються виробництвом та реалізацією харчових продуктів та нехарчової продукції; торговельні оптові та роздрібні підприємства, ринки, склади, біржі, інтернет-магазини, органи державного нагляду (контролю) та державної фіскальної служби, лабораторії та центри територіальних державних підприємств Департаменту технічного регулювання Мінекономрозвитку; регіональні державні лабораторії ветеринарної медицини, фітосанітарні лабораторії Держпродспоживслужби; випробувальні лабораторії акредитовані на відповідність вимогам ДСТУ ISO/IEC 17025; лабораторії криміналістичних видів досліджень експертних служб; лабораторії досліджень матеріалів, речовин і виробів експертних служб; лабораторій товарознавчих, гемологічних досліджень експертних служб, торговельні і виробничі підприємства та об’єднання різних форм власності, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю; експертні лабораторії торгово-промислових палат та управлінь у справах захисту прав споживачів; відділи митного оформлення зовнішньоекономічної діяльності торгово-промислових палат; торговельно-посередницькі організації; зовнішньоторговельні фірми; торговельно-збутові відділи великих виробничих підприємств; митні установі, митні лабораторії; акредитовані лабораторії Національним агентством з акредитації тощо.
Туризм
Види практик: ознайомча; технологічна (виробнича); організаційно-технологічна або управлінська (навчальна); практика з активного туризму або практика з музеєзнавства.
Бази практики: туристичні агенції, готелі, музеї, відділи планування туризму при органах місцевого самоврядування, підприємства з надання оздоровчих та спортивних послуг, вітчизняні заклади готельно-ресторанного господарства, а також Туреччини та Грузії.
Готельно-ресторанна справа
Види практик: ознайомча; виробнича; виробнича практика в готельному закладі/виробнича практика в ресторанному закладі.
Бази практики: вітчизняні заклади готельно-ресторанного господарства, а також Туреччини та Грузії. Туристичні комплекси, підприємства торгівлі, підприємства харчової промисловості.
Середня освіта (трудове навчання та технології)
Види практик: педагогічна (навчальна та виробнича), технологічна (навчальна та виробнича).
Бази практики: освітні заклади I-IV рівнів акредитації, навчально-виробничі комбінати, будинки технічної творчості, меблеві фабрики.
Професійна освіта (транспорт)
Види практик: педагогічна (навчальна та виробнича), технологічна (навчальна та виробнича), переддипломна.
Бази практики: автотранспортні компанії та підприємства, заклади з надання послуг авто-сервісу.
Професійно освіта: Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології
Види: технологічна практика (виробнича), педагогічна практика в ЗПТО (виробнича), педагогічна практика в закладах фахової передвищої освіти (виробнича); педагогічна практика в ЗВО (виробнича),
Переддипломна практика.
Бази практики: навчальні заклади з підготовки фахівців у сфері харчування; підприємства, що надають послуги харчування; підприємства з виробництва харчових продуктів; виробничі лабораторії, професійні ліцеї, фермерські господарства, агро-фірми, машинно-тракторні станції.
Можливості працевлаштування
Підприємництво, торгівля та біржова діяльність
Освітня програма: Товарознавство та експертиза в митній справі. Генеральний директор (голова, президент, інший керівник) об’єднання підприємств (асоціації, корпорації, концерну і т. ін.), президент компанії, начальник підрозділів підприємства, директор (начальник) організації (дослідної, конструкторської, проєктної), начальник митниці, директор (начальник, інший керівник) підприємства, директор центру метрології і стандартизації, директор лабораторії, директор філіалу, начальник дослідної організації, начальник відділу, завідувач фонду (дорогоцінних металів, довідково-інформаційного), начальник (завідувач) виробничої лабораторії, начальник біржі (лісової, пиломатеріалів), начальник відділу технічного контролю, начальник лабораторії з контролю виробництва, начальник лабораторії контрольно-вимірювальних приладів та засобів автоматики, начальник лабораторії метрології, начальник лабораторії з контролю виробництва, завідувач підприємства роздрібної торгівлі, голова консюмерської організації, завідувач ринку, завідувач секції, завідувач комори (ломбарду, цінностей), завідувач ломбарду, головний державний інспектор, головний інспектор, головний інспектор державного контролю, головний консультант-інспектор, начальник державної інспекції, начальник митного поста, головний експерт, головний інспектор, головний контролер, завідувач лабораторії, начальник інспекції, начальник відділу зовнішньої кооперації, начальник відділу матеріально-технічного постачання, головний товарознавець, завідувач лабораторії (науково-дослідної, підготовки виробництва), завідувач філіалу лабораторії, начальник відділу стандартизації, начальник центральної заводської лабораторії, менеджер (управитель) систем якості, менеджер (управитель) екологічних систем, інженер з якості, інженер із стандартизації, інженер із стандартизації та якості, інженер-контролер, інженер-лаборант, провідний інженер з об’єктивного контролю, фахівець з неруйнівного контролю, експерт з екології, аудитор, аудитор систем харчової безпеки, аудитор систем якості, екологічний аудитор, експерт технічний з промислової безпеки, експерт із зовнішньоекономічних питань, консультант із зовнішньоекономічних питань, фахівець із сертифікації, фахівець із стандартизації, фахівець із стандартизації, сертифікації та якості, фахівець із якості, державний аудитор, державний експерт, експерт, фахівець з технічної експертизи, інспектор з контролю якості продукції, інспектор з контролю якості та використання лісоматеріалів, інспектор з якості хлібопродуктів, плодоовочевих, технічних культур і продукції тваринництва, брокер, уповноважений контори з імпорту худоби, оцінювач, оцінювач (експертна оцінка майна), оцінювач-експерт, інспектор торговельний, інспектор-товарознавець, товарознавець, агент з митного оформлення вантажів та товарів, агент з передачі вантажу на прикордонній станції (пункті), агент із замовлень населення на перевезення, інспектор з інвентаризації, інспектор-ревізор, інспектор митний, інспектор державний, інспектор державний з якості товару та торгівлі, інспектор державний із закупівлі та якості сільськогосподарських продуктів, інспектор з експорту, лаборант наукового підрозділу (інші сфери (галузі) наукових досліджень), контролер ломбарду, контролер-касир, контролер-ревізор, контролер ринку.
Туризм. Керівник туристського агентства; керівник малого підприємства в сфері туризму; організатор подорожей (екскурсій); фахівець з організації масового, індивідуального, освітнього конгресового туризму; фахівець з організації спеціалізованого туризму: дитячого, спортивного, зеленого, екологічного; консультант з питань: безпеки, страхування, крос-культурної комунікації, стандартизації, ліцензування та сертифікації; тур оператор: рекреолог; гід-країнознавець в’їздного та міжнародного туризму; провайдер турпродукту; спеціаліст з корпоративного обслуговування в туризмі; фахівець з VIP-обслуговування; організатор конференц-сервісу; організатор туристичних виставок та презентацій; турагент; консультант з туризму в органах місцевого самоврядування; інспектор з туризму; спеціаліст з діловодства в туризмі; інструктор-методист з туризму; інструктор з ліцензування туристської діяльності.
Готельно-ресторанна справа. Керуючий готельним підприємством; фахівець з гостинності в місцях розміщення (готелі, туристичні комплекси та ін.); фахівець із готельної справи; фахівець із готельного обслуговування; фахівець з організації дозвілля; фахівець із спеціалізованого обслуговування; адміністратор залу; адміністратор черговий; черговий відповідальний по міністерству (відомству); фахівець з ресторанної справи; фахівець з ресторанного обслуговування; менеджер; адміністратор.
Середня освіта (трудове навчання та технології). Учитель трудового навчання, технологій, креслення, профільного навчання, безпеки життєдіяльності та інформатики загальноосвітньої школи; керівник гуртків (технічної творчості, декоративно-прикладного мистецтва, моделювання та ін.) загальноосвітньої школи і палаців технічної творчості; майстер виробничого навчання і викладач загальнотехнічних і психолого-педагогічних дисциплін професійно-технічних навчальних закладів; майстер виробничого навчання і викладач навчально-виробничих комбінатів; інженер з техніки безпеки в навчальних майстернях; методист, інспектор відділу освіти; вчений, дослідник у галузі трудового і професійного навчання; керівник загальноосвітньої школи, гімназії, ліцею, позашкільних навчально-виховних навчальних закладів, професійно-технічних навчальних закладів; викладач спеціальних та загальнотехнічних дисциплін вищих навчальних закладів (після магістратури).
Професійна освіта (транспорт). Інженерні спеціальності – інженер-механік з діагностики та експлуатації автомобільного транспорту; інженер-технолог по організації ремонту та технічного обслуговування автомобілів; інженер з організації та безпеки дорожнього руху; інженер з організації автомобільних перевезень; інженер з охорони праці; старший майстер дільниці, начальник виробничого відділу, начальник технічного відділу, головний технолог, директор підприємств автосервісу; інженер-дослідник в галузі автомобільного транспорту.
Педагогічні спеціальності – майстер виробничого навчання, викладач спеціальних та загальнотехнічних дисциплін професійно-технічних навчальних закладів та навчально-виробничих комбінатів; завідувач навчальною лабораторією, інженер з техніки безпеки в навчальних майстернях; вчитель професійного навчання (відповідного профілю) у старшій школі; викладач спеціальних та загальнотехнічних дисциплін вищих навчальних закладів (після магістратури).
Професійна освіта: (Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології): Інженерні спеціальності – інженер-технолог, завідувач виробництвом, директор підприємств хлібопекарської, м’ясопереробної, кондитерської та ін. харчових виробництв; інженер з охорони праці; інженер-дослідник в галузі харчових технологій, інженер з діагностики та експлуатації машинно-тракторного парку; інженер-технолог по організації ремонту та технічного обслуговування автомобілів та сільськогосподарської техніки; інженер з меліорації; інженер з охорони праці; інженерно-технічний працівник агропромислового комплексу; інженер по забезпеченню агропромислового комплексу; старший майстер дільниці, начальник виробничого відділу, начальник технічного відділу, головний технолог, директор сільськогосподарських підприємств та підприємств автосервісу; інженер-дослідник із механізації сільськогогосподарства.
Педагогічні спеціальності – майстер виробничого навчання, викладач спеціальних та загальнотехнічних дисциплін професійно-технічних навчальних закладів та навчально-виробничих комбінатів; завідувач навчальною лабораторією, інженер з техніки безпеки в навчальних майстернях; вчитель професійного навчання (відповідного профілю) у старшій школі; викладач спеціальних та загальнотехнічних дисциплін вищих навчальних закладів (після магістратури), майстер виробничого навчання, викладач спеціальних та загальнотехнічних дисциплін професійно-технічних навчальних закладів та навчально-виробничих комбінатів; завідувач навчальною лабораторією, інженер з техніки безпеки в навчальних майстернях; вчитель професійного навчання (відповідного профілю) у старшій школі; викладач спеціальних та загальнотехнічних дисциплін вищих навчальних закладів (після магістратури).
Зміст навчальних програм і дисциплін
Підприємництво, торгівля та біржова діяльність
Освітня програма: Товарознавство та експертиза в митній справі. Українська мова та іноземна мова за професійним спрямуванням, актуальні питання історії української державності та культури, пропедевтика та інформаційні технології, хімія, фізика, вища та прикладна математика, правознавство, облік і аудит, соціологія, психологія, філософія, мікробіологія, основи безпеки та біозахист, безпечність споживчих товарів, матеріалознавство та основи технології виробництва товарів, технічне регулювання, теорія та методи експертної діяльності, ідентифікація та методи визначення фальсифікації товарів, товарознавство та експертиза харчових продуктів, експертиза послуг, класифікація та кодування товарів у підприємницькій діяльності, товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності, штрихове кодування, товарознавство пакувальних товарів і тари, товарознавство та експертиза нехарчової продукції, торговельне підприємництво, біржова діяльність, екологія з основами екологічної етики, екологічні стандарті і норми, митна справа, митні платежі та декларування, технічні засоби митного контролю, захист прав споживачів, національна система державного контролю, експертиза документів, експертна оцінка майна, боротьба з контрабандою та порушення митних правил, ідентифікація та атрибуція культурних цінностей, логіка та методологія наукового пізнання, експертиза товарів при експортно-імпортних поставках, митне регулювання, міжнародне технічне регулювання, експертиза в міжнародній торгівлі, стратегія сталого розвитку природи та суспільства, право інтелектуальної власності та державне регулювання трансферу технологій, експертиза наркотичних, отруйних та вибухових речовин, експертиза в митній справі, експертиза дорогоцінних металів та коштовного каміння, управління якістю, ділова іноземна мова в міжнародній торгівлі.
Туризм. Інформаційні системи та технології в туризмі; економічна теорія; географія туризму; основи наукових досліджень або Екологічний туризм; рекреаційні комплекси; організація туризму; організація готельного господарства; організація ресторанного господарства; статистика з елементами вищої та прикладної математики; маркетинг; менеджмент; право; аналіз, облік та аудит діяльності туристичного підприємства; охорона праці, основи медичних знань та цивільний захист; економіка підприємства; ділова іноземна мова; право та правове регулювання туристичної діяльності; спортивний туризм або музеєзнавство; міжкультурна комунікація в туризмі або самодіяльний туризм; бізнес-планування туристичного підприємства або логістика в туризмі; психологія; стандартизація та сертифікація туристичних послуг або історія туризму; безпека в туризмі або діловодство в туризмі; барна справа або гастрономічний туризм; етика в туризмі або сервіс на туристичних підприємствах.
Готельно-ресторанна справа. Вища математика або статистика з елементами вищої математики; інформаційні системи та технології; харчова хімія або хімія в індустрії гостинності; громадське будівництво та інженерне обладнання будівель; мікробіологія, гігієна і санітарія в галузі; стандартизація, сертифікація і метрологія або державне регулювання в туризмі; охорона праці, основи медичних знань та цивільний захист; економіка підприємства або ціноутворення в готельно-ресторанному бізнесі; бухгалтерський облік, облік та аудит на підприємствах індустрії гостинності; організація готельного господарства; організація ресторанного господарства; технологія продукції ресторанного господарства; менеджмент готельно-ресторанного господарства; основи готельно-ресторанної справи та туризмознавства або культура готельно-ресторанної справи; маркетинг готельно-ресторанного господарства; устаткування закладів готельно-ресторанного господарства та проектування об’єктів готельно-ресторанного господарства; управління якістю продукції та послуг в готельно-ресторанному господарстві; товарознавство або основи товарної експертизи; основи наукових досліджень або Діловодство в готельно-ресторанному бізнесі; барна справа та робота сомільє або інвективний менеджмент; планування та аналіз діяльності підприємств готельно-ресторанного бізнесу або рекреологія; організація дозвілля в готельному та ресторанному господарстві або технологічне обладнання для міні-виробництв харчових продуктів в закладах ресторанного господарства; міжкультурна комунікація або етика індустрії гостинності; психологія.
Середня освіта (трудове навчання та технології). Вища математика, фізика, технологія конструкційних матеріалів, теоретична механіка, опір матеріалів, основи стандартизації та контроль якості продукції, різання матеріалів, художня обробка матеріалів, психологія, загальна педагогіка, історія педагогіки, основи педагогічної майстерності, теорія та методика трудового навчання, теорія та методика профорієнтаційної роботи, креслення, нарисна геометрія та інженерна графіка, виробниче навчання, інформатика, інформаційні технології, комп’ютерні мережі, база даних.
Професійна освіта (транспорт). Вища математика, інформатика, інженерна графіка, теоретична механіка, хімія, фізика, психологія, педагогіка, теорія та методика професійного навчання, деталі машин, електротехніка, теплотехніка, автомобіль, технологія ремонту автотранспортних засобів, технічна експлуатація автомобілів, організація та безпека дорожнього руху, автотехнічна експертиза, організація автоперевезень, виробниче навчання, основи технології машинобудування, основи технічної діагностики.
Професійна освіта: Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології: Україна в контексті європейської історії та культури, усна й письмова комунікація та риторика в професійній діяльності викладача, іноземна мова за профспрямуванням, основи філософських знань, здоров’язбереження, особиста безпека та захист, фізичне виховання, цифрові технології у професійній діяльності викладача, вища математика, загальна та органічна хімія, психологія, інженерна та комп’ютерна графіка, охорона праці в галузі, основи правових знань в галузі, основи економіки та підприємництва, педагогіка з основами педагогічної майстерності, психолого-педагогічні технології інклюзивної освіти, прикладна механіка, виробниче навчання, проєктування освітнього середовища, основи електротехніки, основи педагогічної творчості викладача, стандартизація, сертифікація та управління якістю/основи стандартизації та контроль якості харчової продукції, проєктування педагогічного процесу у сфері професійної освіти, комунікативні процеси у навчанні, сучасні освітні технології у професійній освіті, інформаційні технології та технічні засоби навчання, теорія та методика професійної освіти, теорія та методика профорієнтаційної роботи, методологія науково-педагогічних досліджень, основи міжкультурної комунікації, освітній процес у сучасних закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти: теорія та практика, психологія освітньої діяльності, методика викладання фахових дисциплін в закладах професійної освіти, інноваційні технології в професійній освіті, інновації в аграрному виробництві, інноваційні технології в галузі переробки с/г продукції і харчових технологій.
Кваліфікація викладачів
В навчально-науковому інституті технологій і торгівлі діють дві кафедри. Кожна з кафедр плідно працює над поставленими науковими проблемами. Якість навчального процесу забезпечує професорсько-викладацький склад інституту:
Кафедра професійної освіти, ресторанного та туристичного бізнесу
Професорсько-викладацький склад кафедри:
- Бурдун Віктор Васильович – завідувач кафедри, к.п.н., доцент
- Махортов Юрій Олексійович – д.е.н., професор, заслужений працівник сільського господарства України
- Безрученков Юрій Володимирович – к.п.н., доцент
- Васецька Лариса Олександрівна – к.т.н., доцент
- Гринюк Наталія Андріївна – к.е.н., доцент
- Каролоп Олена Олександрівна – к.п.н., доцент
- Луценко Марина Василівна – к.т.н., доцент
- Ревякіна Ольга Олександрівна – к.т.н., доцент
- Сеногонова Людмила Іванівна -к.т.н., доцент
- Скібіна Олена Володимирівна – к.п.н., доцент
- Бикадорова Наталя Олексіївна – ст. викладач
- Гіренко Наталія Ігорівна – старший викладач
Сумісники:
- Курило Віталій Семенович – д.п.н., професор, заслужений працівник освіти України, академік національної академії педагогічних наук України
- Потапенко Едуард Володимирович – д.х.н., професор
- Тринчук Віктор Вікторович – к.е.н., професор
- Абрамова Оксана Віталіївна – к.п.н., доцент
- Колесніков Валерій Олександрович – к.т.н., доцент
Кафедра товарознавства, торговельного підприємництва
Професорсько-викладацький склад кафедри:
- Дрожжин Дмитро Юрійович – завідувач кафедри, к.н.д.у., доцент
- Омельченко Наталя Володимирівна – к. т. н., професор
- Дудла Іраїда Олександрівна – д.т.н., професор
- Браїлко Ганна Сергіївна – к. т. н., доцент
- Володавчик Вікторія Сергіївна – к.п.н., доцент
Сумісники:
- Лисенко Наталія Вячеславівна – к.т.н., доцент
- Мартосенко Марина Григорівна – к.т.н., доцент
Наукова діяльність
Викладачі кафедри професійної освіти, ресторанного і туристичного бізнесу працюють над такими науковими проблеми: дослідження технології виробництва виробів з композитних матеріалів спеціального призначення, процеси формоутворення, створення та управління автоматизованими технологічними системами; дослідження процесів сепарації сипких матеріалів; управління якістю продукції; препроцесор та постпроцесор САПР механічних систем; розробка високонавантажених зубчастих передач; підвищення техніко-експлуатаційних показників ДВС; дослідження експлуатаційних властивостей залізо-вуглецевих сплавів, працюючих в екстремальних умовах; підвищення ефективності технологічного процесу посіву зернових культур; антропометричне і методичне забезпечення процесу проектування корсетних виробів; машини і апарати сільськогосподарського виробництва; сільськогосподарська техніка, ремонт і діагностика автомобілів; механіка деформованого твердого тіла; розвиток і модернізація сільськогосподарської техніки; проектування одягу для вагітних жінок; управління у сфері професійно-технічної освіти; формування професійної компетентності у майбутніх інженерів-педагогів; методика трудового і професійного навчання.
Науково–дослідна діяльність кафедри товарознавства і торгівельного підприємництва спрямована на отримання нових знань з проблем товарознавства, експертизи якості товарів та професійної освіти у сфері товарознавства. Узагальненим об’єктом дослідження кафедри є товарознавча, підприємницька, управлінська, експертна, педагогічна діяльність у сфері товарного обігу, митного контролю та захисту прав споживачів.
Результати наукових досліджень, що виконуються на кафедрах Інституту технологій і торгівлі викладено у монографіях, наукових статтях викладачів кафедри та апробовано у науково-практичних конференціях міжнародного, всеукраїнського та регіонального рівнів.
19.03.2024