Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Вишиванка ‒ символ української душі

У навчально-науковому інституті педагогіки і психології відбувся етнодайджест «Вишиванка ‒ символ української душі».

18 травня 2023 року до Всесвітнього дня вишиванки НН ІПП організував онлайнову зустріч із директором Долинської центральної публічної бібліотеки Надією Кушнірчук, яка провела етнодайджест «Вишиванка ‒ символ української душі».  На зустріч завітали здобувачі освіти, викладачі та заступники з соціально-гуманітарної роботи різних структурних підрозділів університету.

Директорка бібліотеки  усім присутнім нагадала про те, що вишиванка – оберіг, яскравий символ долі українського народу, завжди була і залишається українською святинею, яка символізує в собі високу мудрість, духовне багатство та зв’язок поколінь. Кольоровими нитками вона вплетена у наші традиції. І найважливіше те, що українська вишиванка, маючи вікову історію, не втратила своєї популярності і до сьогодні. Її носять жінки та чоловіки, дорослі та діти. Потрібно зазначити, що більшість гостей зустрічі була у вишиванках.

Дізнатися більше про історію виникнення, розвиток, походження  української вишивки, познайомитися з колористикою вишиванок,  зрозуміти сакральні мотиви культури вишивання присутнім допомогла розповідь-презентація пані Надії. Особлива увага  була приділена  бойківській вишивці. Незвичайні факти про українську вишиванку зацікавили усіх присутніх.

У кінці зустрічі учасники ставили питання, ділилися своїми враженнями від почутого.

Щиро вдячні директорці Долинської центральної публічної бібліотеки Надії Кушнірчук за надзвичайно цікаву підбірку матеріалів про вишиванку та її значення для українців. Сподіваємось на подальшу плідну співпрацю!

 

За інформацією НН ІПП

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024