Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

День вишиванки в ННІнЕБ

У День вишиванки колектив і студенти навчально-наукового інституту економіки та бізнесу відвідали краєзнавчі музеї на Полтавщині.

Вишиванка – це не лише особливий елемент святкового національного одягу, але й важлива частина культури українського народу. А тому знати про існування такої події як День вишиванки повинен кожен українець.

Колектив навчально-наукового інституту економіки та бізнесу разом зі здобувачами освіти відсвяткували День вишиванки, відвідавши краєзнавчі музеї м. Решетилівка, що на Полтавщині. Тут діє єдиний в Україні центр вишивки та килимарства. В установі є виставкова зала, а ще майстерні, де займаються ручною та машинною вишивкою. Усе це для того, аби зберегти давнє рукодільне мистецтво. Це місто, де відтворюють стародавні узори на сучасних виробах, а ще зберігають та популяризують традиції.

В Решетилівці є 4 підприємства по виробництву вишиванок і килимів, та й саме населення містечка займається вишиванням.

До національного переліку нематеріальної спадщини технологія вишивки «білим по білому» внесена 2017-го року, а традиції решетилівського рослинного килимарства – 2018-го. Нині працюють над тим, аби обидва ці елементи увійшли до списку ЮНЕСКО. В Решетилівці знаходиться єдине училище в Україні з підготовки учнів для виробництва вишиванок і килимів. Майстри володіють близько 200 технологіями вишиванки.

Особливе значення День вишиванки має саме 2023 року – тоді, коли Росія продовжує повномасштабну війну проти України. Одягнена вишиванка 18 травня стане символом незламності українського духу, заявою на весь світ про те, що українці – вільний народ.

День вишиванки – подія, яка покликана зберегти українські традиції, передати їх наступному поколінню.

Навчально-науковий інститут економіки та бізнесу

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024