Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

День пам’яті та примирення в НН ІКМ

В НН ІКМ вшанували пам’ять загиблих у Другій світовій війні та під час збройної агресії Росії проти України.

8 травня в навчально-науковому інституті культури і мистецтв відзначили День пам’яті та примирення загальною інформаційною годиною. Викладачі та студенти вшанували хвилиною мовчання всіх загиблих під час Другій світовій війні та під час збройної агресії Росії проти України. Запроваджуючи цю пам’ятну дату, Україна прагнула доєднатися до європейської традиції відзначення перемоги у Другій світовій війні, пошанування всіх борців із нацизмом та жертв війни.

Студентка 1 курсу спеціальності «Графічний дизайн» Софія Зіпова провела майстер-клас із виготовлення брошки-маку, який з 2014 року символом памʼяті про Другу світову війну в Україні, як і в Європі, є мак памʼяті.

Графічне зображення маку, автором якого є харківський дизайнер Сергій Мішакін, є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі. Багато значень мак має і в українській міфології: це символ сонця, безкінечності буття й життєвої скороминущості, пишної краси, волі, гордості, сну, отрути, оберегу від нечистої сили, а також хлопця-козака, крові, смерті.

Тепер кожен, хто був присутній на майстер-класі, зможе одягати цей символ кожного року на 8 травня, на знак вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни.

 

Інформаційний центр НН ІКМ
Фото: Євгенія Семенова

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024