Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Зелена освіта в Нідерландах та Україні: шляхи співпраці та розвитку

30 березня відбувся міжнародний семінар «Зелена освіта в Нідерландах та Україні: шляхи співпраці та розвитку».

Cемінар відбувся за ініціативи Асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”, освітнього проєкту «Агрокебети» та за підтримки Посольства Королівства Нідерландів. Під час зустрічі, наші колеги поділилися досвідом співпраці між Україною та Нідерландами на прикладі Вагенінгенського університету та Зеленої Академії HAS, а також ознайомили учасників з моделями реалізації зеленої освіти в Нідерландах.

Олена Караман, ректорка, представила закордонним партнерам університет, розповіла про виклики, які долає двічі переміщена освітянська спільнота з 2014 року та запропонувала пріоритетні напрями подальшої співпраці з розвитку «зеленої освіти». В Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка підготовку фахівців, які безпосередньо дотичні у своїй професійній діяльності до реалізації «зеленого курсу», традиційно здійснює один з найстаріших навчальних підрозділів – факультет природничих наук, який цими днями відзначає своє сторіччя. Після 24 лютого 2022 року у зв’язку із окупацією Старобільщини факультет продовжує свою роботу в м. Миргород. Підготовкою майбутніх бакалаврів, магістрів, аспірантів займається більше 50 висококваліфікованих науково-педагогічних працівників чотирьох кафедр. Вже на теренах Полтавщини розвивається активна співпраця з місцевими громадами, підприємствами, державними установами, громадським об’єднаннями, національними природними парками та іншими установами. Наприклад, у 2022 році ми розпочали співпрацю з Українським клубом аграрного бізнесу та освітнім проєктом «Агрокебети», яким ми вдячні за потужну підтримку і сприяння професійному розвитку майбутніх аграріїв. Крім цього, факультет розширює співпрацю з міжнародними партнерами в рамках наукової та освітньої діяльності з такими потужними європейським університетами як Університет імені Вітовта Великого (Литва), Лісотехнічний університет (Болгарія), Батумський державний університет імені Шота Руставелі (Грузія).

На факультеті навчають фахівців за різними спеціальностями і більшість з них стосуються саме зеленої освіти. Це такі освітні програми як агрономія, екологія, науки про Землю, лісове та садово-паркове господарство та інші. Щорічно, близько 200 випускників факультету поповнюють ряди молодих фахівців. 

Європейський зелений курс охоплює всі галузі економіки і, особливо, це стосується сільського господарства. Тому, перед викладачами факультету стоїть задача, підготувати такого фахівця для агробізнесу, який буде максимально обізнаний та адаптований до нових норм «зеленої» політики ЄС та без проблем зможе впроваджувати стандарти «Зеленого курсу» на підприємстві.

У зустрічі взяли участь представники факультету природничих наук: Наталія Мацай, декан; Ірина Кирпичова, доцент кафедри садово-паркового господарства та екології, координаторка проєкту «Агрокебети»; Галина Євтушенко, завідувач кафедри біології та агрономії.

Дякуємо організаторам заходу – Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу”, освітньому проєкту «Агрокебети», Посольству Королівства Нідерландів за обмін досвідом та сподіваємося на подальшу плідну співпрацю.

 

Факультет природничих наук

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024