Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Щодо ролі музейної освіти…

Професор кафедри туризму, готельної і ресторанної справи Віктор Тринчук взяв участь у конференції «Роль музейної освіти у збереженні пам’ятної спадщини».

У конференції під назвою «Роль музейної освіти у збереженні пам’ятної спадщини», організованої у березні Малопольським центром підготовки вчителів у співпраці з Музеєм пам’яті мешканців Освенцимщини та Центром св. Максиміліана в Гармежаш взяли участь майже 200 освітян та музейників з усієї Польщі, серед них й професор кафедри туризму, готельної і ресторанної справи Віктор Тринчук.

Стаціонарних та дистанційних учасників зустрічі привітала Дорота Млечко – директорка Музею пам’яті мешканців Освенцімщини. У своєму виступі вона звернула увагу на динамічний розвиток музейної освіти в останні роки, та надзвичайно привабливу пропозицію музеїв, адресовану молоді, і бажанні брати участь у процесі їхнього виховання.

Барбара Ледвонь, заступник директора Центру в Освенцімі, підкреслила важливу роль, яку музейна освіта відіграє в доповненні до шкільного навчання та в освітньому процесі формування молодої людини.

Необхідність виховувати молодь у прийнятій ієрархії цінностей, необхідність розвитку привабливих наративних форм для знайомства студентів із культурною та історичною матеріальною спадщиною, аргументувала Галина Цімер – віце-куратор освіти Малопольщини.

Марта Гражинська, уповноважений з питань освітньої діяльності та суспільних комунікацій Королівського замку Вавель – Національної мистецької колекції, під час свого виступу на тему «Музеї в постпандемічному світі ХХІ ст. Неприємності чи надія?» розповіла як змінилися музеї в Польщі та в усьому світі після пандемії.

Як має виглядати лекція у музеї, поділилася роздумами Марта Гроховська, старший зберігач та керівник освітнього відділу Сілезького музею в Катовіце.

Учасники конференції з яким великим інтересом сприйняли доповідь про підготовку освітнім закладом екскурсій до музеїв у контексті відповідної адаптації музейної пропозиції до потреб відвідувачів із різноманітними освітніми потребами.

Вдячні польським колегам за можливість долучитися до цікавого та пізнавального заходу.

Кафедра туризму, готельної і ресторанної справи

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024