Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Директор ННІІМВСПН провів лекцію

28 березня директор ННІІМВСПН Антон Бадер провів лекцію «Російсько-Українська війна крізь призму логіки функціювання капіталістичної світ-економіки»

Лекцію було проведено для вчителів історії, правознавства, громадянської освіти та предмету “Захист України” закладів освіти Лубенської ТГ.

Протягом усієї історії людства війна виступала могутнім засобом впливу на політичний процес. У межах війни з’являлись нові країни і зникали інші, змінювались правителі і політичні режими, розповсюджувались знання і нав’язувалась антигуманна ідеологія. Сучасний світ динамічно змінюється, ще наприкінці ХХ ст. з’являється концепція щодо становлення нової, постіндустріальної епохи. В 1990-х рр. поширюється ідея переходу людства до інформаційного суспільства. За логікою вказаних теорій, війна як інструмент функціонування політичних систем повинна була зникнути, оскільки необхідність боротись за матеріальні ресурси відпадає, а інтелектуальні, здобуті насильницьким способом, практично не можливо.

Дана наукова розвідка реалізовувалась за типологією політичних систем, створеною на основі концепції І. Валлерстайна, тобто залежно від наявної в певний історичний період світ-системи (світ-імперія чи світ-економіка) та закономірностей функціонування останньої. Однак підхід І. Валлерстайна, на наш погляд, не враховує дві важливі складові, без яких, на нашу думку, систему не можна вважати цілісною – це повсякденність та роль особистості, – зазначив Антон Бадер.

Таким чином, невід’ємним елементом політичного процесу в межах капіталістичної світ-економіки є світові війни за гегемонію. Однак пояснити дії російського президента, виходячи з зовнішніх факторів, а саме функціонування світової політико-економічної системи або тенденціями в геополітиці, на наш погляд, неможливо. росія ‒ країна напівпериферійної зони, що експортує енергоносії, а сучасні товари з високою доданою вартістю не виробляє та не вироблятиме в найближчій перспективі. Тобто жодна реконструкція світ-економіки не може змінити місце та статус росії у цій системі, – наголосив Антон Бадер.

Під час підведення підсумків зав’язалась жвава дискусія: вчителі задавали актуальні питання щодо світ-системи та майбутнього претендента на гегемонію.

 

За інформацією ННІІМВСПН

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024