Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Святкування 209-ї річниці Великого Кобзаря

У ЛНУ імені Тараса Шевченка відбулося святкування 209-ї річниці Великого Кобзаря.

Пройшло вже 209 років від народження Великого Кобзаря, проте кожне слово, написане поетом, і досі актуальне. Український видатний митець залишив багато важливих послань, які для українців стали заповітами та закликами до дій.

09.03.2023 року з нагоди чергової річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка Луганський національний університет, який з гордістю носить його ім’я, як завжди у цей день провів святкові традиційні заходи, які розпочалися зранку в актовій залі 10-ї школи міста Лубен.

Студенти університету разом із Первинною профспілковою організацією організували невеличкий флешмоб, виклавши фото поета із окремих частин під музичний супровід і зачитали вірші Кобзаря.

Після закінчення флешмобу студенти, працівники та керівництво ЛНУ імені Тараса Шевченка приєдналися до спільного заходу вшанування пам’яті національного генія у сквері імені Т.Г. Шевченка, де були присутні керівники громади, депутати Лубенської міської ради, представники творчої інтелігенції та громадськість.

На початку відкриття заходу, пролунав гімн України і після промови ведучих, про поетичну спадщину Кобзаря, слово надали Олегу Соболєву – першому заступнику Лубенського міського голови та Олені КАРАМАН – ректору Луганського національного університету імені Тараса Григоровича Шевченка.

Олена КАРАМАН коротко розповіла історію університету і зазначила, що сьогоднішню назву — Луганський національний університет імені Тараса Шевченка — він має з 2008 року і якому вже виповнилося 102 роки. Олена Леонідівна наголосила, що заклад пишається тим, що носить ім’я Тараса Шевченка – символа України, генія і пророка, поета і художника, духовного батька українства, поезія якого давно стала нетлінною і важливою частиною духовного єства українського народу.

Також ректорка звернула увагу на герб ЛНУ, де написані пророчі і напутні добрі слова з творчості генія: “…і чужому научайтесь й свого не цурайтесь…”

На останок Олена КАРАМАН закликала завжди слідувати заповітам Т.Г.Шевченка, адже Шевченко – це не тільки те, що вивчають, а й те, чим живуть, з чого черпають сили й надії, бо саме у глибини майбутнього посилав він свої непорушні заповіти синам свого народу і додала: “Видатний поет став символом боротьби за нашу волю. І сьогодні, коли російські загарбники вчергове намагаються знищити Україну, слова Шевченка додають сил для протистояння. Слава Тарасу Григоровичу Шевченку! Слава Україні! Слава Героям України!”

Урочистості у сквері біля пам’ятника Великого Кобзаря та неповторну атмосферу могутнього Шевченкового слова також надали і талановиті виступи вихованців Лубенського ЦДЮТУМ та мистецької школи.

Після вшанування пам’яті генія українського народу хвилиною мовчання, присутні поклали квіти до його пам’ятника, а студенти Луганського національного університету імені Тараса Шевченка встановили кошик з жовто-блакитними квітами – символічними кольорами нашої держави.

Під кінець заходу знову пролунав гімн України.

І на завершення хочеться процитувати заповітні слова Кобзаря:

“Свою Україну любіть,
Любіть її… во время люте,
В остатню тяжкую минуту
За неї Господа моліть.”

Прес-центр ЛНУ імені Тарас Шевченка

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024