Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Святкове засідання гуртка майбутніх сходознавців

Відбулося засідання гуртка майбутніх сходознавців, присвячене святкуванню 102-ї річниці ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Святкове засідання на тему «Сучасні тенденції наукових досліджень у галузі сходознавства» проводила доцент кафедри східних мов Федічева Н.В. На початку засідання вона ознайомила учасників заходу з історією створення кафедри східних мов Луганського національного університету імені Тараса Шевченка та розвиток сходознавчих досліджень, результати яких оприлюднюються на щорічних міжнародних науково-практичних конференціях «Україна-Китай: діалог культур» та «Сучасні тенденції сходознавства».

Вона доповіла, що проголошення незалежності нашої країни у 1991 року поклало початок справжньому відродженню в Україні такої галузі гуманітарної науки, як сходознавство або орієнталістика.  І тільки тоді розпочалося відновлення української сходознавчої науки. Наразі східні мови, окрім нашого університету, викладаються  також у Києві, Львові, Харкові, Одесі, Дніпрі.

Національні інтереси вимагають звернути найпильнішу увагу на Схід, під яким ми розуміємо не тільки Близький і Середній Схід, а й Далекий Схід також. Тому доцільно мати достатньо висококваліфікованих спеціалістів з проблематики країн Сходу. Україні треба просувати свої політичні, оборонні й економічні інтереси.

Керівник гуртка звернула увагу присутніх майбутніх перекладачів-сходознавців на те, що перед сходознавцями України безмежне поле діяльності. Їм варто знати не тільки економіку і політику держав регіону, а також історію, релігійні вчення, етнографію, літературу народів, усе, що допомагає пізнати етнопсихологію або менталітет.

Наприкінці засідання Федічева Н.В. надала здобувачам освіті приклади тем досліджень, на які можна звернути увагу під час підготовки до участі у кафедральних конференціях.

 

Інформаційний центр факультету іноземних мов

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024