Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Засідання вченої ради

Сьогодні в ЛНУ імені Тараса Шевченка відбулося урочисте засідання вченої ради.

На порядку денному було розглянуто низку основних питань:

  • Про відзначення дня заснування університету.
  • Про присвоєння почесного звання «Найкращий студент ЛНУ імені Тараса Шевченка» 2023 року.
  • Про нагородження «Почесною грамотою ЛНУ імені Тараса Шевченка».
  • Про присвоєння почесного звання «Почесний працівник ЛНУ імені Тараса Шевченка».
  • Про присвоєння почесного звання «Почесний доктор наук ЛНУ імені Тараса Шевченка».
  • Про присвоєння вчених звань.
  • Різне.

На початку засідання голова вченої ради Віталій Курило привітав присутніх членів вченої ради, науково-педагогічних працівників, співробітників, здобувачів освіти і запрошених гостей зі 102-ю річницею з дня заснування Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка».

Привітав університет зі святом і голова наглядової ради університету, заступник керівника Офісу Президента України Олексій Дніпров, який наголосив: «На долю Луганського національного випало багато випробувань, однак університет вкотре зумів довести, що він є справжнім героєм, представником незламного українства; він обов’язково дочекається перемоги і продовжить свою славу одного з кращих закладів вищої освіти східноукраїнського регіону.Від імені Офісу Президента України, від імені наглядової ради вітаю університет з черговою річницею здобутків і перемог».

У своїй доповіді голова вченої ради Віталій Курило зазначив: «Сьогодні університет переживає уже четверту в своїй історії евакуацію. За 7 років перебування у Старобільську колектив університету зміг гідно повернутися на позиції сталого розвитку, попри певні труднощі викладацько-студентська спільнота продовжувала ефективно працювати й розвивати його. Підготовку до 101-ої річниці у 2022 році обірвала агресія з боку російської держави й її повномасштабне воєнне вторгнення на територію України. Після чергової евакуації університет змушений провадити свою діяльність у різних локаціях: і в Полтаві, і в Лубнах, і в Миргороді.Проте щодня професорсько-викладацький колектив продовжує напружено і наполегливо працюватизадля наукового зростання, підвищення якості освіти, дотримуючись сучасних принципів і відповідаючи новітнім тенденціям розвитку освітніх послуг в університеті. І в першу чергу університет працює заради нашої перемоги».

Ректорка Олена Караман як співдоповідачка у питанні про відзначення дня заснування університету наголосила: «Історія університету – насичена і багатогранна. З одного боку, це яскрава історія злетів, досягнень, інновацій та визнання, а з іншого – це нескінченна низка неймовірних випробувань і боротьби за відстоювання передових національних цінностей, суб’єктності та лідерських позицій у вітчизняному та світовому освітньо-науковому просторі. Що ж допомагало й допомагає нашому Університету вистояти в найбільш складні часи його існування? Це чотири фундаментальні речі: стратегічне мислення, корпоративний дух, високий професіоналізм, потужна підтримка громадянського суспільства та ім’я Тараса Шевченка».

Вчена рада за результатами таємного голосування затвердила рішення студентського самоврядування щодо присвоєння почесного звання «Найкращий студент ЛНУ імені Тараса Шевченка» 2023 року здобувачу вищої освіти 1 курсу другого (магістерського) рівня освітньої програми «Українська мова і література. Мова і література (англійська)» спеціальності 014.01 «Середня освіта. Українська мова і література» факультету української філології та журналістики Дмитру Помазану. Голова вченої ради Віталій Курило наголосив на тому, що кандидат дійсно заслуговує на таке високе звання, бо є учасником 12 всеукраїнських науково-практичних конференцій і переможцем міжнародного творчого конкурсу. Нині вивчає проблеми українського мовознавства, лінгвостилістики сучасної української мови.

Вчена рада ухвалила рішення про нагородження «Почесною грамотою ЛНУ імені Тараса Шевченка» у 2023 році доктора наук з державного управління, професора, директора навчально-наукового інституту публічного управління, адміністрування та післядипломної освіти Володимира Заблоцького, директора Відокремленого структурного підрозділу «Брянківський фаховий коледж ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка» Михайла Сапіжака і заступника директора з навчально-виробничої роботи Відокремленого підрозділу «Регіональний центр професійної освіти ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка» Андрія Гапотченка.

За результатами таємного голосування вчена рада присвоїла низку почесних звань.

У 2023 році почесне звання «Почесний працівник ЛНУ імені Тараса Шевченка» за рішенням вченої ради було присвоєно директору Відокремленого підрозділу «Регіональний центр професійної освіти ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка» Миколі Курилу та методисту вищої категорії навчального відділу Євгенії Батуревич.

Почесного звання «Почесний доктор наук ЛНУ імені Тараса Шевченка» були удостоєні голова спілки ректорів закладів вищої освіти України, голова ради ректорів Київського вузівського центру, професор, доктор економічних наук, ректор Київського національного університету будівництва і архітектури Петро Куліков, почесний консул України в місті Батумі (Грузія) Ростом Накашидзе і начальник відділу комплектування рядового та сержантського складу військової часини А0987, полковник Збройних Сил України Дмитро Кривобок.

Рішенням вченої ради науково-педагогічних працівників, співробітників і здобувачів освіти за вагомий особистий внесок у розвиток ЛНУ імені Тараса Шевченка було відзначено грамотами і подяками університету.

На урочистому засіданні вченої ради, яке відбувалося в змішаному (очно-дистанційному) режимі, окремо було відзначено грамотами університету представників лубенської громади за значний особистий внесок у відновлення і розвиток закладу вищої освіти, активну участь у громадському житті університету.

На адресу університету прозвучали слова вітання з нагоди 102-ї річниці з дня заснування університету від почесних гостей.

Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко у вітальній промові наголосив: «Луганський національний університет має для лубенської громади велике значення. Ми раді, що вища школа у 2022 році – говорю «прийшла», а підкреслюю – «повернулася» в Лубни, тому що у свій час вона тут була. Вітаємо університет зі святом, бажаємо вам доброго здоров’я, а нам усім перемоги».

Голова Лубенської районної ради Тетяна Качаненко вручила подяку колективу університету за стійкість у розбудові просвітництва, плекання духовних традицій та українотворчості» і зауважила: «Я пишаюся тим, що знаю університет і його колектив. Ви для нас стали прикладом патріотизму. Ви вселяєте надію й віру в те, що в нас усе буде добре. Освіта і наука – це наше майбутнє Вірю в те, що завдяки таким професіоналам, як ви, Україна буде найкращою країною у світі».

За результатами таємного голосування рішенням вченої ради доктору педагогічних наук, в.о. директора бібліотеки Марії Починковій було присвоєно вчене звання професора кафедри філологічних дисциплін, доктору економічних наук Наталії Рязановій – вчене звання професора кафедри фінансів, обліку та банківської справи.

Серед різного було відкритим голосуванням вченої ради було ухвалено рішення про зарахування до докторантури та призначення наукового консультанта, про затвердження й коригування тем дисертацій на здобуття ступеня доктора філософії, про рекомендацію до друку наукових і навчально-методичних праць та затверджено зміни у складі вченої ради.

 

Пресцентр ЛНУ імені Тараса Шевченка

 

 

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024