Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Рідна мова – духовний скарб нації

21 лютого на кафедрі української мови відбулося відкрите засідання наукового гуртка під керівництвом завідувачки кафедри Клєщової Оксани, присвячене Міжнародному дню рідної мови.

Мова – душа кожної національності,
її святощі, її найцінніший скарб
(Іван Огієнко).

У засіданні гуртка «Лінгвостилістика сучасного пісенного тексту» взяли участь здобувачі вищої освіти І – ІІІ курсів факультету української філології та журналістики спеціальності «Середня освіта. Українська мова і література» та доценти Найрулін Анатолій і Карлова Надія. У вступному слові Клєщова Оксана розповіла про історію виникнення цього свята, наголосивши, що Міжнародний день рідної мови відзначають в Україні 23-й рік поспіль, починаючи з 2000 р. Про підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності було оголошено на XXX сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 р. в Парижі. ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної належності людини, оскільки багатьом мовам загрожує зникнення.

Загалом походження цієї дати пов’язане з подіями 1952 р., коли влада Пакистану проголосила урду єдиною державною мовою, рідною вона була лише для 3 % населення. Це було негативно сприйнято, особливо на сході країни, де розмовляли бенгальською мовою. 21 лютого 1952 року, під час демонстрації протесту в Дацці, поліція та військові вбили кількох студентів-демонстрантів. Після проголошення незалежності Бангладеш у 1971 р. цей день відзначають у країні як день мучеників, які загинули за рідну мову. За пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого 2000 р. першим міжнародним днем рідної мови.

Для українців рідною мовою є, звичайно ж, українська. Свою мову ми повинні знати, вивчати й зберегти для наступних поколінь. Тому у своєму виступі Найрулін Анатолій наголосив на тому, що майбутні вчителі української мови мають бути на сторожі рідного слова, бо мова має значення як гарант національної безпеки й ознака національної ідентифікації. І саме рідна українська мова зберігає в собі все те, що створено українцями протягом усієї їхньої історії, а отже, важливе завдання філологів-україністів – бути справжніми захисниками рідної мови, повсякчас піклуватися про те, щоб українське слово ніколи не зникло.

Карлова Надія акцентувала увагу на глибині знання рідної мови майбутніми вчителями-словесниками, а для цього треба докласти чимало зусиль.

З повідомленнями про українську мову виступили також здобувачі вищої освіти: Дар’я Солоп, Карина Шевченко, Юлія Андрущенко та ін. Вони ознайомили присутніх із цікавими фактами про українську мову, зазначивши, що словник мови має близько 256 тисяч слів, а за лексичним складом найбільш близькою до української мови є білоруська – 84% спільної лексики, що за різними даними, українська мова посідає 25 або 32 місце за кількістю носіїв серед найпоширеніших мов у світі: для 36 – 37,5 мільйонів осіб українська мова є рідною.

Отже, Міжнародний день рідної мови, який проходить сьогодні на тлі трагічних подій в історії нашої країни, ще раз нагадав українцям, що українська мова, наше рідне слово так само потребують захисту, як потребує його в цілому наша країна.

Закінчили відкрите засідання гуртка словами Нати Жижченко (лідерки гурту «ONUKA»): «Недарма аналогом слова «українська» є слово «солов’їна». Наша мова настільки ніжна, співуча, мелодійна, м’яка, інтонаційна, музична, інтимна та медитативна, що її асоціюють із найкрасивішим співом птаха. Мова – це обличчя людини, обличчя країни, яке кожен із нас несе з гордістю. Те, яка увага нині приділяється українській мові, те, як вона знову квітне, – це прекрасно, естетично й історично важливо».

Кафедра української мови

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024