Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Підсумкова атестація на ФУФЖ

На ФУФЖ відбулася підсумкова атестація здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня.

26 – 27 січня 2023 р. магістранти успішно склали комплексні іспити з фахових дисциплін у формі тестування, а також захистили кваліфікаційні роботи за спеціальністю 014.01 Середня освіта (Українська мова і література) галузі знань 01 Освіта / Педагогіка.

Роботу екзаменаційної комісії для проведення підсумкової атестації випускників освітніх програм «Українська мова і література» і «Українська мова і література. Мова і література (англійська)» очолювала кандидат філологічних наук, доцент кафедри української філології та журналістики Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Ірина Глуховцева, яка відзначила, що під час тестування всі здобувачі вищої освіти продемонстрували належний рівень сформованості фахових компетентностей, а захист магістрантами кваліфікаційних робіт підтвердив їхню спроможність виконувати на високому рівні професійні обов’язки вчителя-словесника в сучасних умовах реформування закладів загальної середньої освіти. Голова екзаменаційної комісії повідомила, що відгуки наукових керівників, рецензії, звіти системи для перевірки робіт на плагіат «Unicheck» про відсоток оригінальності підтверджують високий рівень виконання досліджень, зокрема їх самостійність, теоретичне значення та практичну спрямованість.

Найкращі результати за наслідками тестування показали Ірина Бойцун, Ольга Крижановська, Анастасія Ключка. Усі здобувачі впевнено презентували кваліфікаційні роботи, присвячені різноманітним актуальним проблемам мовно-літературної освітньої галузі та цікавим пропозиціям щодо їх вирішення відповідно до Концепції нової української школи та загального контексту нового освітнього простору в Україні. На думку членів екзаменаційної комісії, найбільш цікаві й неординарні судження, висновки й рекомендації були в роботах Дар’ї Хавроненко і Вікторії Калініної; найбільш виразна практична значущість і цікава перспектива досліджень представлена Іриною Бойцун і Анастасією Ключкою; високий теоретичний рівень і глибокий аналіз наукової літератури характерний для робіт Ольги Крижановської і Анастасії Лимонової; оригінальне бачення наукової проблеми наявне в праці Тетяни Аліференко; обґрунтованими пропозиціями щодо вдосконалення змісту мовно-літературної освіти учнів особливо зацікавили роботи Сергія Крижановського, Дар’ї Скляр, Дар’ї Стебловської.

Члени екзаменаційної комісії особливо відзначили як позитивне вміння магістрантів вести цікаву дискусію, переконливо аргументувати власні погляди. Доктор філологічних наук, професор Вікторія Дмитренко, вітаючи випускників із захистом кваліфікаційних робіт, схвалила прагнення молодих дослідників визначати й глибоко вивчати дидактичний потенціал літературних творів сучасних українських письменників, тексти різних жанрів мовлення для реалізації соціокультурної компетентності здобувачів освіти в гімназіях і ліцеях. Кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови, в. о. завідувача відділу управління якістю освітньої діяльності Маргарита Кравченко привітала випускників з успішним складанням підсумкової атестації і запропонувала стати членами Асоціації випускників Луганського національного університету імені Тараса Шевченка: «Шановні випускники, не втрачайте зв’язок з університетом! Ми сподіваємося на вашу допомогу в обговоренні й удосконаленні опанованих вами освітніх програм, для нас важливо й надалі підтримувати вас у траєкторії вашого особистісного кар’єрного зростання. Запрошуємо вас до співпраці з факультетом уже в якості зовнішніх стейкгодерів на своїх робочих місцях».

Викладачі висловили щирі побажання випускникам факультету української філології та журналістики реалізувати себе в подальшій професійній діяльності вчителя-словесника.

 

Кафедра української мови
і кафедра української та зарубіжної літератури

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024