Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Cпільне засідання конференції трудового колективу і вченої ради

27 січня відбулося спільне засідання конференції трудового колективу і вченої ради університету в дистанційному режимі.

Традиційно на початку року в університеті відбувається засідання конференції трудового колективу. Розпочав роботу конференції трудового колективу голова первинної профспілкової організації університету Володимир Мороз, який зазначив, що з 75 делегованих до участі присутніми були 72 члени трудового колективу, і запропонував провести спільне засідання.

Головою спільного засідання конференції трудового колективу і вченої ради було обрано першого проректора, голову вченої ради, проф. Віталія Курила.

На порядку денному було розглянуто питання:

  • Про затвердження звіту ректора за 2022 рік.
  • Про підсумки фінансово-економічної діяльності університету в 2022 р.
  • Про наукову діяльність університету в 2022 році.
  • Різне.

У першому питанні було заслухано й обговорено звіт ректора проф. Олени Караман за період з січня 2022 року по січень 2023 року, у якому було подано детальну інформацію про результати діяльності університету за звітний період відповідно до основних напрямів: виконання цільових показників діяльності університету (КРІ), прийом до університету, освітня діяльність, науково-дослідна та інноваційна діяльність, міжнародна діяльність, соціально-гуманітарна діяльність, розвиток матеріально-технічної бази та фінансово-економічна діяльність.

У другому питанні, заслухавши доповідь заступника головного бухгалтера університету Олени Козленко про підсумки фінансово-економічної діяльності університету в 2022 році, вчена рада відзначила, що фінансово-економічна діяльність університету проводилася за рахунок коштів державного бюджету як загального, так і спеціального фондів. Загальний фонд державного бюджету університету склав 146 264,6 тис. грн. Згідно з консолідованим звітом університету загальна сума доходів склала 172 798,2 тис. грн., видатків – 172 998,1 тис. грн. Разом з відокремленими структурними підрозділами університету сума доходів склала 226 704,8 тис. грн., видатків 227 287,8 тис. грн. Перевищення витрат над надходженнями сталося за рахунок залишку коштів на рахунках станом на 01.01.2022 р. Вчена рада ухвалила рішення затвердити доходи й видатки коштів загального та спеціального фонду за 2022 рік.

У третьому питанні, заслухавши й обговоривши звіт проректора з науково-педагогічної роботи проф. Анатолія Жучка про наукову діяльність університету в 2022 році, вчена рада відзначила, що вона була спрямована на проведення фундаментальних та прикладних досліджень у галузі природничо-математичних, соціогуманітарних, технічних, аграрних, психолого-педагогічних наук, підготовку науково-педагогічних кадрів, інтеграцію науково-дослідної роботи та освітньої діяльності.

 

У звітному році було виконано 15 індивідуальних міжнародних наукових грантів; завершено виконання колективного міжнародного проєкту «Інтенсифікація впливу вчителів Луганської області на процеси примирення і встановлення миру» (керівник – проф. Курило В.С.); проведено 5 міжнародних, 16 всеукраїнських та 33 регіональних конференцій, семінарів, тренінгів; вченими університету одержано 30 свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір (зростання за підсумками 2022 р. – на 500 %).

Згідно рейтингу університетів за показниками Scopus 2022 року кількість публікацій зросла на 41 публікацію (на 21 %); у виданнях, включених до наукометричної бази Web of Science – зростання на 20 cтатей (на 57%).

У звітному році 45 науковців університету мають профіль у базі даних Scopus. Відповідно до Рейтингу ЗВО України за даними наукометричної бази даних Sci Verse Scopus у 2022 році кількість цитувань науковців університету – 1127 (2021 р. – 852), індекс Гірша – 15 (2021 р. – 14), місце університету – 102 (2021 р. – 97).

Разом з тим вчена рада відзначила, що в організації наукової діяльності університету є певні труднощі та недоліки, зокрема недостатнє матеріально-технічне забезпечення науково-дослідних центрів та лабораторій; недостатній рівень участі кафедр у наукових грантах та проєктах; проблема проходження державної атестації в частині провадження наукової (науково-технічної) діяльності за різними науковими напрямами. Участь в обговоренні питання взяв директор навчально-науковго інституту торгівлі, обслуговуючих технологій та туризму Едуард Потапенко, заступник голови комісії вченої ради з питань наукової, міжнародної і проєктної діяльності.

Вчена рада ухвалила рішення затвердити результати рейтингу наукових досягнень кафедр, науково-педагогічних працівників університету в 2022 р. та низку завдань щодо підвищення ефективності наукової роботи університету.

Таємним голосуванням вчена рада ухвалила рішення про висунення кандидатури докторки філологічних наук, професорки кафедри української мови Катерини Глуховцевої на призначення стипендії Кабінету Міністрів України за видатні заслуги у сфері вищої освіти.

Серед різного було затверджено брендбук Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка»; внесено зміни до Положення про рейтингове оцінювання наукової діяльності науково-педагогічних працівників; затверджено проміжний анотований звіт науково-дослідної роботи за 2022 р.; фундаментальну науково-дослідну роботу «Вільні структури Лоде та моноїди ендоморфізмів», яка буде виконуватися в університеті за рахунок коштів державного бюджету МОН України у 2023 р.; рекомендовано до друку наукові і навчально-методичні праці; затверджено теми дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора філософії; створено разову спеціалізовану вчену ради для проведення захисту дисертації за спеціальністю 111 Математика; ухвалено рішення про відкриття освітньої програми «Філологія. Українська мова і література. Літературне редагування і створення контенту»; затверджено план роботи вченої ради університету на ІІ семестр 2022 – 2023 н.р.; внесено зміни до складу вченої ради університету.

Прес-центр університету

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024