Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Методичний семінар з актуальних питань сходознавства на ФІМ

Викладач японської мови Борзова О.Д. провела методичний семінар на тему «Важливість використання англійської мови у процесі вивчення основної іноземної мови».

10 січня 2022 року на факультеті іноземних мов відбувся черговий методичний семінар, у якому взяли участь викладачі факультету. Із доповіддю на тему «Важливість використання англійської мови у процесі вивчення основної іноземної мови» виступила викладач японської мови Борзова О.Д.

Борзова О.Д. обґрунтувала необхідність для здобувачів освіти володіння англійською мовою на рівні, не менше ніж А2-В1 задля вивчення основної іноземної, через великий пласт запозиченої лексики у інших мовах в цілому, і в «орієнтальних» мовах зокрема. Оскільки японська мова є синтетичною, доповідач звернула увагу на те, що часто в процесі вивчення граматики японської мови на практичних заняттях вона посилається на граматику англійської мови, яка також демонструє певні ознаки синтетичності. Це може допомогти здобувачам освіти будувати паралелі між двома мовами. Пані Олександра зазначила, що користується зазначеним прийомом також з причини наявності у японському лексичному складі великої кількості псевдоангліцизмів, які поза контекстом можуть викликати у перекладача труднощі, особливо коли він недостатньо володіє англійською мовою і не знайомий із особливостями японського словотворення. За допомогою презентації доповідачка продемонструвала приклади відтворення засобами японської мови англомовних запозичень, звернула увагу на особливості їх вимови та будови.

Викладачі факультету, котрі взяли участь у семінарі, поділилися думками щодо запропонованого методу, обговорили його практичну дієвість. Учасники погодилися, що такий підхід дійсно розвиває у здобувачів вміння «думати мовою», яку вони вивчають, і це сприяє кращому і скорішому розвитку навичок говоріння.

Кафедра східних мов дякує всім учасникам за щирий інтерес до теми семінару та сподівається, що здобутки доповідача стануть колегам у нагоді.

Інформаційний центр факультету іноземних мов

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024