Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Засідання правового клубу

Напередодні Міжнародного дня  захисту прав людини у ЛНУ пройшло перше в цьому навчальному році засідання правового клубу.

Наш університет активно відроджує традиції, які сформувались  задовго до вимушеної евакуації. Цього разу, зусиллями студентів та викладачів Інституту історії, міжнародних відносин та соціально-політичних наук відновилась традиція проведення засідань правового клубу. І перше таке засідання в цьому навчальному році пройшло з нагоди  проведення Всеукраїнського тижня права  та відбулось напередодні  Міжнародного дня захисту прав людини. Тому одним з основних питань, які обговорювались на заході, стала проблема дотримання прав людини в нашій державі та в усьому світі. Присутнім показали відеоролик, в  якому було  висвітлено  основні етапи формування прав людини в Європі та світі.

Права людини в сучасному світі – це проблема, вирішення якої стоїть у центрі практичної діяльності міжнародного співтовариства і кожної держави.

В історії суспільства у визначенні прав людини виділяють різноманітність специфічних особливостей і традицій їх походження.

Коли ми говоримо про права людини, то часто  йде мова про  невеликий набір прав і свобод. Але без дотримання цих прав неможливе нормальне існування та розвиток людини в суспільстві.

«Кожен громадянин повинен знати свої права та свободи й  слідкувати за їх дотриманням  з боку органів державної влади.  Для того, щоб стати громадським монітором в Луганській області, потрібно пройти конкурс, для гарного складання якого не обов’язково мати юридичну освіту. Після цього ви зможете відвідати  будь-які державні установи та заклади з метою перевірки на дотримання цими установами прав людини» – зазначив Регіональний координатор по зв’язкам з громадськістю  Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Луганській області,  завідувач кафедри політології та правознавства  Архіпов Валерій Іванович.  Також Валерій Іванович розповів про загальні права людини, діяльність Регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, про особливості взаємодії з представниками державної влади.

Учасниками клубу були студенти Інституту історії, міжнародних відносин та соціально-політичних наук, Інституту економіки та бізнесу та викладачі вишу. Також на захід завітали представники Старобільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної  правової допомоги  – начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги  Литвин Анатолій Іванович та начальник відділу попередньої роботи з клієнтами  Мацай Володимир Олексійович.

«Безоплатна вторинна правова допомога – це соціальна програма Уряду України, що гарантує простим людям ефективний захист їхніх прав в суді за рахунок коштів Державного бюджету України»,  –  пояснив Литвин Анатолій Іванович.

 Як розповіли нам гості клубу, основним завданням місцевого центру є створення рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя шляхом організації надання безоплатної вторинної правової допомоги, а саме забезпечення надання таких видів правових послуг: захист, здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну допомогу в судах, органах місцевого самоврядування та інших державних органах, перед іншими особами, складання документів процесуального характеру.

Отримані знання допоможуть студентам краще зрозуміти специфіку правових відносин між громадянином та державою та в майбутньому застосовувати їх у  своїй професійній діяльності. Ми впевнені, що завдяки проведенню таких засідань студенти стануть справжніми експертами у більшості правових питань.

                                                                                 Трет’якова Юлія, Прес-центр ЛНУ

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024