Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

«Вся Україна читає дітям»

Студенти ЛНУ долучились до соціокультурного проекту Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва– «Вся Україна читає дітям».  

Метою проекту є підвищення поінформованості суспільства про важливість читання для дітей від найменшого віку та навчання батьків і вихователів для заохочення раннього інтелектуального розвитку дітей, їхніх читацьких та комунікативних здібностей; поширення та впровадження ідеї раннього читання дітям.  Організатори закликають батьків читати дітям від народження 20 хвилин щодня.

Наш університет не залишився осторонь такого важливого для українського суспільства проекту, організатором якого на Луганщині стала кафедра філологічних дисциплін Інституту педагогіки та психології, та підтримав  ініціативу студентів ІПП в організації читань для дітей.

Координатором проекту „Вся Україна читає діям ‒ Луганщина” є професор кафедри філологічних дисциплін Віталіна Володимирівна Кизилова Нею було репрезентовано діяльність кафедри філологічних дисциплін ІПП ЛНУ імені Тараса Шевченка. Зокрема відзначено активну роботу колективу кафедри щодо популяризації дитячої книжки в школах Луганщини, інформаційну, просвітницьку діяльність з учителями шкіл і вихователями дошкільних освітніх закладів, проведення регіонального семінару, всеукраїнської конференції з проблем мовно-літературної підготовки в школах і дитячих садках.

У рамках проекту вже було проведено  зустріч у благодійному фонді «СОС «Дитяче містечко» викладачів вишу з  батьками  та дітьми міста.  Батьки й викладачі домовились про регулярні зустрічі й окреслили їх тематику.

А тепер до проекту долучились і студенти педагогічних спеціальностей, які  у майбутньому будуть працювати з дітьми.  Вони завітали до дитячих садочків Чмирівки, Половинкине, Підгорівки,  Старобільська ( № 2, 3, 5, 8, 11)  також провели читання казок у благодійному фонді «СОС «Дитяче містечко».

Адміністрація дошкільних навчальних закладів радо зустрічала студентів, але найбільше зустрічі чекали самі діти. Вони радо слухали казки, спілкувались зі студентами, відповідали на всі їх запитання та з задоволенням питали у майбутніх педагогів про казки та книги .

«Ми отримали  просто незабутні емоції від такого спілкування. Коли читаєш казку, діти дивляться на тебе очима, сповненими цікавості, посміхаються тобі та навіть аплодують – неможливо передати словами те, що відчуваєш  у ці моменти!» – поділились враженнями студентки 1 курсу спеціальності «Початкова освіта» Кулиш Оксана, Кагала Яна та Бондарева Марина.

У майбутньому плануються зустрічі зі школярами початкових класів Старобільська.

До проекту може приєднатись кожен бажаючий просто взявши до рук книгу та прочитавши декілька сторінок своїй дитині, братику чи сестрі, племінниками.

Якщо хочеш змінити світ навколо – починай з себе!  Тому потрібно не просто читати дітям, а й показати гарний приклад для підростаючого покоління власним читанням.

Читай! Читай! Читай! Бо читати – це модно!

Трет’якова Юлія, прес-центр ЛНУ  

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024