Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Участь у міжнародній науково-практичній конференції

Викладачі та студенти Інституту культури і мистецтв ЛНУ взяли участь у міжнародній науково-практичній конференції «Sacrum e profanum в культурі».

Конференція була присвячена проблемам взаємодії духовного та світського начал у мистецькій, культурній та педагогічній площинах. Захід організовано на базі факультету культури і мистецтв Львівського національного університету імені Івана Франка.

Учасниками конференції стали вчені з України, Австрії, Бельгії, Німеччини, Польщі, Словаччини, США. Делегацію Луганського університету представляли завідувач кафедри хореографії ІКІ кандидат філософських наук Катерина Ірдиненко, викладач тієї ж кафедри Тетяна Вільховченко, студентка 4 курсу спеціальності «культурологія» Лілія Удоденко, студент 4 курсу спеціальності «образотворче мистецтво» Андрій Сивак.

Участь у такому серйозному форумі, можливість діалогу зі знаними  вітчизняними та зарубіжними культурологами та мистецтвознавцями сама по собі є неординарною науковою подією, коментує К.О.Ірдиненко. – Але для нас конференція стала ще й приводом для зустрічі з колегами з кафедри режисури та хореографії Львівського національного університету імені Івана Франка, з якими ми давно підтримуємо тісні творчі та наукові контакти. У нинішньому навчальному році у нас на кафедрі хореографії навчаються двоє магістрантів зі Львова, обидва – солісти Львівського Національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької: Вікторія Зварич та народний артист України Олег Петрик. Приємно, що представники міста з такими багатими артистичними традиціями віддали перевагу саме нашому вузу і нашій кафедрі. Але і нам, безумовно, є, чому повчитися у львів’ян. Проведені у них в гостях чотири дні були наповнені зустрічами, дискусіями, відвідуваннями майстер-класів та репетицій.

Організатори спроміглися вдало збалансувати науково-академічну та творчу складову заходу, встигнути познайомити гостей з визначними пам’ятками Львова і показати їм власні педагогічні напрацювання в області хореографії.

Нас дуже радо приймали, надали можливість не тільки взяти участь у роботі секцій конференції, а й відвідати заняття з класичного, народно-сценічного, народному танцю, – ділиться враженнями Т.І.Вільховченко. – Мені як фахівцю з хореографічної класики найцікавіше було побачити саме урок класичного танцю. Урок дуже професійний – викладач раніше танцювала в театрі імені Соломії Крушельницької. Дуже сподобався концертмейстер. Але особливе враження справила атмосфера, що панує на цих уроках – неформальна, дуже тепла та творча. Таке відчуття, що й викладачі, і студенти відчувають себе в танцкласі як вдома. Зацікавило й те, що на кафедрі створено свій хореографічний колектив, який веде активну концертну і гастрольну діяльність. Його із задоволенням приймають не тільки в Україні, але і за кордоном – наприклад, у Польщі, що свідчить про високий виконавський рівень викладачів та студентів.

У львівських та луганських хореографів багато спільного: активне залучення талановитої молоді до викладацької та наукової діяльності, ентузіазм, прагнення до творчого переосмислення всього кращого, що напрацьовано вітчизняною та світовою хореографією, і в той же час – пошуки власного стилю. А отже, творчий діалог триватиме й надалі.

Світлана Мирович

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024