Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

На ФПН-і проведено Міжнародну науково-практичну конференцію

15-16 грудня на факультеті природничих наук було проведено І Міжнародну науково-практичну конференцію.

І Міжнародна науково-практична конференція «Наукові здобутки: проєкти, дослідження, перспективи», присвячена 100-річчю з дня заснування ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка».

Конференції з питань природничих, медичних та аграрних наук були традиційними на факультеті природничих наук нашого університету до переміщення у 2014 році. І ось у цьому,  ювілейному році, напередодні святкування 100-річчя нашої Альма-Матер, було відновлено цю традицію та організовано й проведено мультидисциплінарну науково-практичну конференцію.

Колектив нашого факультету сподівався зустріти учасників конференції – друзів, колег, партнерів у нашому університеті, на нашому факультеті, але, на жаль, у зв’язку з пандемією у світі та епідеміологічною ситуацією у наший країні, конференція відбулася в режимі он-лайн.

Відкрив роботу конференції Леонід Ваховський, проректор з науково-педагогічної роботи Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор педагогічних наук, професор, який у своєму виступі  розкрив основні віхи історії нашої Альма-матер.

З яскравою доповіддю про історію розвитку факультету виступила Наталія Мацай, декан факультету природничих наук, кандидат сільськогосподарських наук, доцент. У своїй доповіді Наталія Юріївна зосередила увагу на яскравих особистостях науковців-природничників, які на певних етапах очолювали та працювали на кафедрах факультету та схарактеризувала сучасні наукові здобутки викладачів факультету.

На пленарному засіданні з ґрунтовними та цікавими доповідями виступили співголови організаційного комітету  Ірина Цимбал,      кандидат педагогічних наук, доцент, ректор Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та В’ячеслав Черчель,     доктор сільськогосподарських наук, директор Інституту зернових культур НААН України.

Ґрунтовні результати багаторічних досліджень представили Ігор Іонов, доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент НААН України, завідувач кафедри анатомії та фізіології людини імені д.м.н., професора Я. Р. Синельникова ХНПУ імені Г. С. Сковороди; Юрій Кисельов,          доктор географічних наук, професор, завідувач кафедри геодезії, картографії і кадастру Уманського національного університету садівництва; Анжела Чаплигіна, доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри зоології Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди; Ірина Вишницька, доктор філософії, завідувач кафедри біохімії та молекулярної біології, Університет усіх святих Медичний коледж Сент-Вінсент і Гренадіна.

По закінченню пленарного засідання конференції розпочалась робота секцій, яка тривала два дні. На всіх секційних засіданнях відбувалося жваве обговорення представлених доповідей.

На секції «Аспекти сучасних природничих досліджень» були заслухані доповіді з різних галузей природознавства – біології, екології, географії та геології. Всі представлені доповіді були змістовними, а їх обговорення жвавим.

Доповіді секції «Аграрні науки та продовольство: традиції, проблеми та перспективи» охоплювали питання рослинництва, ґрунтознавства, гербології, лісового та садово-паркового господарств. Учасники секції із захопленням обговорювали не тільки доповіді, а й найактуальніші виробничі проблеми  сільського господарства пов’язані з ними.

Секційне засідання «Освіта: питання теорії та практики (природничі науки)» розпочалося з представлення наукових доробків досвідчених науковців, а потім тих, хто тільки розпочинає свій шлях у науці.

На секції «Медицина в умовах сучасності» було розглянуто результати досліджень з найактуальніших питань напрямків медичної науки.

  

Найцікавіші доповіді були представлені доктором сільськогосподарських наук, професором кафедри біології та агрономії Ігорем Аксьоновим; завідувачем кафедри географії, кандидатом географічних наук, доцентом Іриною Мельник; кандидатом медичних наук, доцентом кафедри біологічної та загальної хімії Вінницького національного університету ім. М.І. Пирогова Денисом Фільчуковим; фізіотерапевтом  спеціалізованого центру Лівії Олексан Оганесяном; кандидатом геологічних наук, мікропалеонтологом у BugWare, Inc. (USA) Анатолієм Шумником; кандидатом біологічних наук, доцентом кафедри лабораторної діагностики, хімії та біохімії В’ячеславом Степаненком; кандидатом економічних наук, старшим викладачем кафедри географії Ганною Гаврюшенко; заступником директора з науково-педагогічної роботи Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Сергієм Жерліциним; асистентом кафедри біології та агрономії Сергієм Литвиненком; асистентом кафедри біології та агрономії Наталією Коржовою; магістранткою спеціальності «Агрономія» Діаною Сіпаковою;  магістранткою спеціальності «Біологія» Ганною Даценко.

Ми щиро вдячні нашим колегам із Університету Сент-Клауд, штат Міннесота, США, Інституту зернових культур НААН України, Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Уманського національного університету садівництва, Університету усіх святих Медичного коледжу Сент-Вінсент і Гренадіна, які долучилися до конференції як співорганізатори. Заявки на участь у конференції подали більше ніж 120 учасників – освітян із університетів України, науковців інститутів мережі НААН України, співробітників державних установ,  викладачів закордонних закладів вищої освіти 5 країн світу.

Сподіваємося, що конференція стане щорічною та приверне увагу ще більшої кількості науковців. Бажаємо усім нових наукових досягнень та міцного здоров’я.

За інформацією факультету природничих наук

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024