Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Кафедра технологій виробництва і професійної освіти: минуле і сьогодення

Кафедра технологій виробництва і професійної освіти в НН ІТОТТ є найстаршою з часу свого заснування.

Історія кафедри бере свій початок з 1976 року. На початку діяльності кафедра отримала назву ,,Кафедра загальнотехнічних дисциплін та праці”.

Першим завідувачем кафедри з 1976 по 1977 рік був д.п.н., професор Олександр Матвейко. Кафедра спеціалізувалася на викладанні технічних і методичних дисциплін, пов’язаних з трудовим навчанням.

У 1977-1991 рр. кафедрою завідував к.т.н., доцент Віталій Несвіт. У 1991 році після реорганізації утворилося дві кафедри: ,,Машинознавство і основи виробництва”, яку продовжував очолювати Несвіт Віталій Дмитрович (1991 -1996 рр.); і кафедру ,,Методики трудового навчання”, яку очолив к.т.н., доцент Надточій Олексі й Борисович (1991-1996 рр.).

У 1995-1996 рр. кафедрою ,,Машинознавство і основи виробництва”, керував к.т.н., доцент Борис Возний.

У 1996 році після об’єднання кафедр ,,Машинознавство та основи виробництва” і ,,Методики трудового навчання” кафедра отримала назву кафедра ,,Машинознавство”. З цього часу завідувачем кафедри був к.т.н., доцент Олександр Гладушин.

У 2000 році завідувачем кафедри став к.т.н., доцент Юрій Козуб і в цей же час кафедра була перейменована і отримала назву: ,,Кафедра інженерно-педагогічних дисциплін”.

У 2013 році кафедра отримала свою нинішню назву – кафедра ,,Технології виробництва і професійної освіти”, в цьому ж році кафедру очолив д.т.н., професор Олексій Чесноков.

За період існування кафедри були відкриті нові спеціальності: ,,Дизайн” (1999 рік), ,,Професійна освіта. Транспорт” (2000 рік), ,,Технологія виробництва і переробки продуктів сільського господарства” (2000 рік), ,,Професійна освіта. Технологія виробів легкої промисловості” (2002 рік), ,,Професійна освіта. Технологія харчової промисловості” (2002 рік).

У результаті зростання кількості викладачів і студентів, секції дизайну і харчових технологій були реорганізовані в окремі кафедри – кафедра дизайну в 2002 році; кафедра харчових технології в 2008 році. У 2007 році спеціальність ,,Професійне навчання” по всіх спеціалізаціях підготовки були акредитовані за IV рівнем. У 2013 році проведено ліцензування фахівців за напрямом підготовки 6.051602 ,,Технологія виробів легкої промисловості”.

З 2015 року кафедру очолив кандидат педагогічних наук, доцент Бурдун Віктор Васильович.

На самому початку діяльність кафедри була зосереджена на підготовці вчителів технічної праці та креслення. З початку 2000-х років кафедра, крім вчителів трудового навчання, почала підготовку інженерів-педагогів спеціальності ,,Професійна освіта” за п’ятьма спеціалізаціями: Транспорт; Технологія виробництва і переробки продуктів сільського господарства; Технологія виробів легкої промисловості; Харчові технології; Сфера обслуговування. Також студентів почали готувати за фахом ,,Середня освіта. Трудове навчання і технології”.

Зараз на кафедрі працює 13 штатних викладачів: 2 професори, доктори наук; 8 доцентів, кандидатів наук; 1 старший викладач і 2 асистента. За сумісництвом на кафедрі працює 5 викладачів.

Співробітники кафедри постійно вдосконалюють і підвищують рівень своєї наукової та навчально-методичної кваліфікації шляхом стажування в провідних науково-дослідних установах України та зарубіжжя, відвідуючи різні курси підвищення кваліфікації як очно, так і дистанційно.

Вчені кафедри є авторами підручників, навчальних посібників, монографій, статей у вітчизняних та зарубіжних виданнях, в журналах з імпакт-фактором. Викладачі кафедри отримали значну кількість патентів на винахід, патентів на корисну модель. Науково-педагогічні працівники кафедри беруть активну участь в наукових конференціях різних рівнів.

Наукові розробки викладачів впроваджені в діяльність установ загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти, установ, підприємств і організацій.

Кафедра плідно співпрацює з профільними вітчизняними та зарубіжними вищими навчальними закладами.

Викладачі кафедри бачать свою місію у підготовці висококваліфікованих, мобільних і конкурентоспроможних фахівців, здатних ефективно використовувати набуті теоретичні знання та практичні навички у професійній діяльності, швидко реагувати на зміни на ринку праці. Викладачі постійно залучають студентів до науково-дослідницької роботи. Здобувачі освіти беруть активну участь в роботі конференцій, університетських Днях науки, конкурсах студентських наукових робіт, олімпіадах.

У 2020 році кафедра успішно провела І Всеукраїнську науково-практичну конференцію ,,Сучасна наука і освіта: стан, проблеми, перспективи” та Всеукраїнську наукову інтернет конференцію студентів і молодих вчених ,,Сучасні технології виробництва та професійна освіта: тенденції та інновації”.

За роки існування кафедри було підготовлено десятки тисяч випускників, які стали справжніми професіоналами у своїй галузі. Колектив викладачів запрошує талановиту і креативну молодь приєднається до дружньої студентської родини кафедри.

Кафедра технологій
виробництва і професійної освіти
НН ІТОТТ

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024