Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Лекція з історії козацтва

Першокурсники ІПП дізнались про історичне минуле Старбільщини.

Напередодні свята захисника України, який відзначається у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас із Днем Українського козацтва студенти всіх спеціальностей Інституту педагогіки і психології прослухали лекцію з історії козацтва Старобільського краю. Лекцію проводила старший викладач кафедри історії України, кандидат політичних наук Сичева Анастасія Олександрівна.

«Місто Старобільськ має більш ніж трьохсотрічну історію, чималенька частина якої тісно пов’язана з козацтвом. Саме козаки першими заселяли та розбудовували наш край», – зазначає Анастасія Олександрівна.

1686 року на берегах річок Деркулу, Євсугу та Айдару з’явилося дуже багато козаків. Уздовж нашої річки виникла ціла низка поселень. На лівому березі Айдару козаками з Гетьманщини засноване поселення Стара Біла. Козаки з Правобережної України оселилися в місцевості, де до Айдару впадає її лівий доплив – річка Шульга. Засновники Шульгинки вирили навколо неї рів і огородили частоколом. Маємо відомості, що козацька слобода Підгорок заснована в тому ж, що й Стара Біла, 1686 році, вихідцями з Полтавського та Чернігівського гетьманських козацьких полків.

Варто зазначити, що сьогодні надзвичайно важливо пам’ятати славне історичне минуле свого рідного краю та народу в цілому. Тому студенти з цікавістю слухали лекцію та ставили багато додаткових питань  по темі лекції.

Трет’якова Юлія, прес-центр ЛНУ

 

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024