Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Сторінки історії ФПН

ФПН є одним із найстаріших структурних підрозділів ЛНУ, сторінки історії якого відображають розвиток рідної Альма-матер.

Історія вищої школи в нашому регіоні бере початок від 1 березня 1921 року, коли було відкрито Донецькі вищі педагогічні губернські курси – перший вищий навчальний заклад Донбасу, розташований у місті Луганську. Через два роки ці курси було реорганізовано в Донецький інститут народної освіти (ДІНО), у структурі яких були хімічний та природничий кабінети на базі яких розпочалася підготовка спеціалістів із природничого напряму. Тому саме цей рік – 1923 – вважається роком заснування факультету природничих наук.  

Протягом 20-ти років формувалися спеціальності природничого напряму: у 1927-1929 роках на базі факультету соціального виховання створено факультет професійної освіти, на якому відкрито хімічне та агробіологічне відділення, у 1928 році відкрито біологічне відділення.  У 1932 році на базі хімічного та агробіологічного відділень створено агробіологічний факультет, а у 1933 році  – географічний факультет.

У 1934 році ДІНО перетворено у Луганський державний педагогічний інститут (ЛДПІ), у структурі якого агробіологічний факультет було реорганізовано в хімічний, а в 1936 році – у факультет природознавства та хімії. 

Протягом 1941-1943 рр. факультет у складі інституту пережив дві евакуації, і з осені 1943 року після повернення розпочався новий етап його відновлення та розвитку.

У 1951 році на базі двох факультетів – географічного й природознавства та хімії – було створено природничо-географічний факультет.

Стрімкий розвиток університету, значні зміни у його структурі дали йому змогу отримати у 1998 році статус Луганського державного педагогічного університету (ЛДПУ), у 2003 році – статус національного, а в 2008 році – статус класичного університету. З цього часу наш університет має назву ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка».  

Зі зміною статусу університету та внаслідок відкриття нових спеціальностей відбувається певна реорганізація структури факультету – утворюються нові кафедри та об’єднуються ряд діючих кафедр. За ним у 2009 році змінилася назва факультету на факультет природничих наук.

Становленню та розвитку факультету безумовно сприяли яскраві особистості, які на певних етапах очолювали його на посаді декана. Формування та організація роботи на початку діяльності факультетських структур проходило під керівництвом перших деканів Б. І. Антонова, Л. М. Білогуба та О. П. Алексеєвої. Під керівництвом Ф. І. Пугача відбулось відновлення факультету після перших двох евакуацій. У мирні часи значний внесок у становлення та розвиток факультету зробили – Є. Д. Постнікова, Л. М. Євтушенко, О. П. Фісуненко, Р. Я. Ісаєва, Н. Ф. Щербіна,  І. М. Агафонова, Т. І. Слоньова, В. Ф. Дрель та В. Д. Дяченко, які були деканами у різні часи. Під їхнім керівництвом формується та розвивається структура факультету – кафедри проводять плідну наукову й освітню діяльність, створюється геологічний та зоологічний музеї, гербарна, агробіостанція, зимовий та ботанічний сади, анатомічний музей та віваріум, хімічна, біохімічна, електронна та молекулярно-генетична лабораторії, навчально-польові табори «Ново-Ільєнка» та «Іванівка». Створюються та оформлюються спеціалізовані навчальні кабінети та лабораторії, комп’ютерні класи, кафедральні бібліотеки, які мають сучасне обладнання.

З вересня 2014 року факультет природничих наук у складі університету перебуває у третій вимушеній евакуації у м. Старобільськ. Незважаючи на труднощі, колектив факультету активно працює, завдяки чому наш факультет залишається, як і раніше, одним із основних фундаментальних освітніх підрозділів у структурі Луганського національного університету імені Тараса
Шевченка. Швидке відновлення продуктивної діяльності факультету в цих умовах відбулося завдяки зусиллям, насамперед, студентсько-викладацького колективу, який у короткий термін повністю відновив та налагодив освітньо-виховний процес у нових умовах. 

У роки тимчасово-вимушеного переміщення з 2014 по 2016 рік роботу факультету на посаді декана організовував доцент О. О. Виноградов,  соціально-гуманітарну роботу зі студентами проводила О. І. Гужва, обов’язки секретаря деканату з 2014 по 2017 рік виконувала Золотухіна М. В.

Сьогодні факультет природничих наук очолює декан    Н. Ю. Мацай. Організацією навчального процесу на факультеті з 2011 року беззмінно займається заступник декана з навчальної роботи О. П. Губська. Соціально-гуманітарну роботу на факультеті з 2016  по 2019 рік проводив О. В. Ливацький, сьогодні її організовує А. С. Латка. У повсякденній роботі із організації освітнього процесу активно допомагають співробітники деканату – методист факультету Т. М. Коверга, секретарі О. О. Кононенко та О. В. Дзюба.

Сьогодні факультет природничих наук не тільки активно продовжує свою освітню діяльність, здійснюючи набір студентів за своїми традиційними спеціальностями, а й відкриває нові, виходячи із потреб регіону, у якому зараз перебуває. Так, у 2016 році було відкрито нову спеціальність «Агрономія» за освітніми ступенями підготовки бакалавра, магістра та доктора філософії.

У 2018 році було відновлено роботу геологічного музею (Удовиченко М. І.), а у 2020 році відбулося відкриття експозицій зоологічного музею (Литвиненко С. П., Євтушенко Г. О.).

В структурі факультету діють п’ять кафедр: біології та агрономії, географії, садово-паркового господарства та екології, лабораторної діагностики, хімії та біохімії й анатомії, фізіології людини та тварин. Усі кафедри активно працюють та розвиваються. Так, тільки за час вимушеної евакуації на факультеті захищено одну докторську та сім кандидатських дисертації. Якість освітнього процесу на факультеті забезпечує висококваліфікований професорсько-викладацький колектив, до складу якого входить академік, 7 професорів, докторів наук, 30 доцентів, кандидатів наук, а також 17 старших викладачів та асистентів.

Наукові та освітні досягнення викладачів факультету гідно оцінені державою та керівництвом університету: на факультеті працює два  почесних працівники сільського господарства, шість відмінників освіти, чотири почесних професори університету, сім викладачів нагороджено почесними відзнаками та пам’ятними знаками,  а також цілий ряд окремих викладачів та співробітників відзначено іншими державними та університетськими нагородами.  

Сьогодні наш факультет є одним із найбільших навчальних структурних підрозділів університету, контингент якого налічує майже 1000 студентів. Освітня діяльність здійснюється за 10 спеціальностями бакалаврату,  9 спеціальностями магістратури. На факультеті також функціонує аспірантура.

Студенти факультету активні, креативні й творчі, формують студентське самоврядування та різнобічно реалізують себе не тільки у навчанні, а й у науці, спорті, громадському житті.

За інформацією факультету природничих наук

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024