Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Історія та сьогодення НН ІТОТТ

Навчально-науковий інститут торгівлі, обслуговуючих технологій та туризму святкує 13-й День народження.

У березні 2021 року, наш університет святкує ювілей – 100 років, з дня свого заснування. До дня народження університету навчально-науковий інститут торгівлі, обслуговуючих технологій та туризму розпочинає публікацію статей, присвячених історії структурного підрозділу, його кафедрам, видатним педагогам, співробітникам та успішним випускникам.

Історія створення навчально-наукового інституту торгівлі, обслуговуючих технологій та туризму при ДЗ ,,Луганський національний університет імені Тараса Шевченка” почалась з рішення Вченої ради від 26.06.2007 р. та наказу ректора від 04.10.2007 р. за №279-ЗД/1. Свою діяльність новоутворений структурний підрозділ розпочав під назвою ,,Інститут торгівлі, обслуговуючих технологій та туризму Луганського національного педагогічного університету імені Тараса Шевченка”.

Пройшовши остаточно всі процедури формування в  структурний підрозділ у 2007 році, офіційною датою дня народження було обрано 1 грудня.

Інститут створено на базі двох підрозділів – факультету природничих наук та інституту економіки та бізнесу. До складу інституту торгівлі, обслуговуючих технологій та туризму від факультету природничих наук увійшла кафедра туризму і готельного господарства, а від інституту економіки та бізнесу кафедра торгівлі, кафедра інженерно-педагогічних дисциплін, кафедра харчових технологій, кафедра дизайну. Директором інституту було призначено кандидата біологічних наук, доцента – Віктора Дреля.

З грудня 2007 року в інституті за активної участі першого заступника директора з соціально-гуманітарної роботи Володимира Лосєва успішно розпочало діяльність студентське самоврядування.

З 2009 року інститут торгівлі, обслуговуючих технологій та туризму почав проводити роботу з розвитку неперервної професійної освіти в тісному взаємозв’язку з коледжами та ліцеями університету.

У 2009 році кафедра торгівлі в складі інституту, перейменована в кафедру товарознавства, торговельного підприємництва та експертизи товарів. Відкрито 3 нові спеціальності: ,,Професійна освіта. Товарознавство”, ,,Товарознавство та експертиза в митній справі”, ,,Товарознавство та комерційна діяльність”. 

В 2011 році відповідно до вимог галузевих освітніх стандартів відбулося перейменування кафедри туризму і готельної справи в кафедру туризму, готельної і ресторанної справи.

У 2013 році кафедру інженерно-педагогічних дисциплін у зв’язку з розширенням наукової діяльності перейменовано в кафедру технологій виробництва і професійної освіти.

З вересня 2014 року розпочалася нова віха в історії інституту. Вимушена евакуація не послабила позиції. Освітня та наукова діяльність інституту була відновлена вже ​​з жовтня 2014 року.

З 2016 року у зв’язку з упорядкуванням штатного розпису університету, інститут отримав свою сучасну назву – навчально-науковий інститут торгівлі, обслуговуючих технологій та туризму (НН ІТОТТ).

Кафедрами інституту за останні роки організовано та проведено інтернет семінари, науково-практичні семінари, регіональні, всеукраїнські та міжнародні конференції, отримано патенти на корисні моделі.

Сьогодні серед викладачів інституту 7 докторів наук, професорів; 27 кандидатів наук, доцентів. Колектив інституту постійно працює над організацією освітньої діяльності та забезпеченням якості освітнього процесу; результативністю науково-дослідної, інноваційної, міжнародної діяльності; розвиває матеріально-технічну базу.

Інститут займає призові місця на студентських олімпіадах, всеукраїнських наукових конкурсах. Двічі інститут став переможцем на міжнародній виставці ,,Сучасні заклади освіти” в 2018 та 2020 роках.

В інституті проводиться соціально-гуманітарна робота. Продовжують зберігатись та шануватись традиції навчального закладу. Постійно організовуються такі заходи, як День здоров’я; концерти та виставки до Дня народження НН ІТОТТ; ,,Посвята першокурсників у студенти НН ІТОТТ” та ін.

Для здобувачів освіти в інституті створені умови для проходження стажування за кордоном та отримання практичного досвіду з організації сфери обслуговування на базі провідних готельно-ресторанних комплексів Туреччини, Грузії, Греції, Болгарії, Таїланду та ОАЕ. Більше десяти років інститут взаємодіє з успішними туристичними компаніями (Thomas Cook, Trek Travel, Odeon, Coral та ін.) Це дозволяє випускникам НН ІТОТТ бути затребуваними на ринку праці та впевнено рухатись шляхом обраної спеціальності.

За роки своєї роботи, інститут став флагманом з багатьох напрямків діяльності та впевнено входить до трійки лідерів в університеті.

Навчально-науковий інститут торгівлі,

обслуговуючих технологій та туризму

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024