Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Перемоги та здобутки кафедри фінансів обліку та банківської справи

Напередодні 100-річчя ЛНУ імені Тараса Шевченка ми продовжуємо цикл публікацій про історію НН ІЕБ, його видатних викладачів та випускників.

Кафедра фінансів, обліку та банківської справи навчально-наукового інституту економіки та бізнесу бере початок у своєму освітянському та науковому зростанні з кафедри фінансів, що була заснована у 2001 році.

Кафедра фінансів формувалась і розвивалась під керівництвом кандидата економічних наук, доцента Олександри Василівни Шевчук (2001-2013), готуючи студентів зі спеціальності ,,Фінанси і кредит”.

У липні 2013 року на базі кафедри фінансів було сформовано кафедру фінансів, обліку та банківської справи, завідувачем якої було призначено доктора економічних наук, професора Павла Євгеновича Житного  (2013-2015). З 2015 року та по теперішній час кафедру очолює кандидат економічних наук, доцент Наталія Олексіївна Рязанова. Наразі кафедра здійснює підготовку фахівців за спеціальністю 072 ,,Фінанси, банківська справа та страхування».

У складі кафедри 6 кандидатів економічних наук, серед яких 3 захистили кандидатські дисертації за останні 5 років. 4 викладачі є випускниками кафедри, серед них є й кандидат економічних наук.

Викладачі кафедри фінансів, обліку та банківської справи націлені на підготовку фахівців, здатних здійснювати глибокий аналіз економічних та соціальних процесів, і на цій основі формувати та реалізувати фінансову стратегію забезпечення розвитку як держави, так і окремих суб’єктів господарювання. Зростити конкурентоспроможних спеціалістів майбутнього дозволяють освітні програми освітньо-кваліфікаційних рівнів «Бакалавр» та «Магістр». Так за кафедрою закріплено 26 економічних дисциплін для бакалаврів та 14 дисциплін для освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» з фінансів, банківської справи та страхування.

Стратегічні напрями підготовки висококваліфікованих кадрів на кафедрі визначає сфера її наукових інтересів: фінансова система держави та публічні фінанси, бюджетна банківська система, фінансовий ринок і біржова діяльність, фіскальна політика та податкова система, фінанси суб’єктів господарювання, міжнародні фінансові системи. Науковою проблематикою, що займається кафедра є: аналіз розвитку банківського та страхового бізнесу в Україні; питання формування облікової політики фінансових і промислових систем; організація фінансового менеджменту суб’єктів господарювання; аспекти розвитку соціального страхування в Україні.

Випускники кафедри вміють аналізувати чинники, які впливають на виробництво; оцінювати структуру ринкових потреб з метою їх максимального задоволення; розробляти та реалізовувати стратегію розвитку виробництва; залучати інвестиції з урахуванням економічної кон’юнктури, ресурсо-сировинної і кредитно-фінансової ситуації; йти на визначений ризик; дотримуватися етичних норм бізнесу; орієнтувати підприємство на комерційний успіх; відчувати себе відповідальним перед суспільством.

Більшість випускників працюють за фахом та є провідними спеціалістами в банківських установах, страхових, аудиторських компаніях, на промислових підприємствах, у податкових адміністраціях та інших закладах. Так, серед випускників кафедри є Роман Таран, співвласник ТОВ «АВД-сервіс», Оксана Павлова, провідний економіст фінансового відділу ПАД «Квазар», Ірина Шатохіна, регіональний керівник сектору Бізнес споживчого кредитування Києва та Київської області АТ «А-БАНК», Наталія Войтенко, заступник начальника управління, начальник відділу моніторингу доходів та обліково-звітних систем Старобільського управління, Головне управління ДФС у Луганській області, Віталій Войтенко, головний фахівець, бухгалтер відділу бухгалтерського обліку та звітності Управління соціального захисту населення Новопсковської РДА в Луганській області, Інна Робоча, головний спеціаліст Старобільського об’єднаного управління ПФО України в Луганської області Старобільського відділу з питань призначення, перерахунку та виплати пенсій, Олена Закутько, провідний економіст сектору роздрібного бізнесу АТ «Ощадбанк», Майя Калюжна, старший державний інспектор відділу обліку платежів та зведеної звітності головного управління ДПС Луганської області, Олена Черевата, бухгалтер ТОВ «Щедрий Лан», Олександр Савченко, асистент кафедри фінансів, обліку та банківської справи, Анна Байрачна, зам. директора навчально-наукового інституту економіки та бізнесу, асистент кафедри фінансів, обліку та банківської справи, Руслан Пушко, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, обліку та банківської справи, Світлана Волошенко, асистент кафедри фінансів, обліку та банківської справи.

Історія розвитку кафедри фінансів, обліку та банківської справи продовжується. Наразі колектив кафедри співпрацює з виробничими підприємствами Центрального та Східного регіонів України, банківськими установами, страховими компаніями та навчальними закладами серед яких Бердянський університет менеджменту і бізнесу, Національний університет «Острозька академія», Одеська Державна Академія Будівництва і Архітектури, Криворізький економічний інститут Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Східноукраїнський національний університет імені В. Даля.

У 2018-2019 рр. кафедра фінансів, обліку та банківської справи здійснювала спільний дослідницький проект з Жешувським університетом, економічним факультетом за напрямом «Інституціональна економіка та ефективність в державному управлінні».

Викладачі кафедри є авторами монографій, навчальних посібників, статей у вітчизняних і зарубіжних виданнях, в журналах з імпакт-фактором, навчальних посібників.

Стратегія діяльності кафедри фінансів, обліку та банківської справи складається в постійному збільшенні інтелектуального потенціалу професорсько-викладацького складу, забезпечення ефективного вирішення освітніх, організаційно-методичних, науково-дослідних, інформаційно-аналітичних та навчально-педагогічних задач у процесі реалізації програм вищої освіти.

За інформацією кафедри фінансів, обліку та банківської справи 

навчально-наукового інституту економіки та бізнесу

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024