Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Сьогодні, 1 грудня 2020 року, світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Щороку, з 1988 року, людство об’єднується з метою соціальної терпимості та розширення обміну інформацією про пандемію, яка несе серйозну загрозу для життя людей. Вірус імунодефіциту був офіційно відкритий 5 червня 1981 року в Центрі контролю захворювань Сполучених Штатів Америки. З того часу люди намагаються зупинити його поширення. За даними  Всесвітньої організації охорони здоров’я у світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 42 мільйонів людей, більшість з яких навіть не знають про своє захворювання.

У зв’язку з карантинними обмеженнями в нашому університеті заходи, присвячені цьому дню, відбулися в онлайн-режимі. Голова сектору студентської соціальної служби юридичного відділу Олена Духова розповсюдила між адміністрацією, структурними підрозділами та відділами  інформаційну брошуру ,,Попереджений, значить, захищений”.

,,Не дай СНІДу шанс!” – під цим гаслом буде проходити тиждень безкоштовного, анонімного тестування на ВІЛ у кабінеті ,,Довіра”, який знаходить у центральній районній поліклініці. Шевченківці за 15 хвилин зможуть здати тест на ВІЛ/СНІД й упевнитися в тому, що вони здорові.

Символом цього дня є червона стрічка. Усі люди одягають її на одвороти піджаків, полюхи капелюхів як знак об’єднання зусиль людей проти цієї хвороби. Вона є символом співчуття, підтримки та надії на майбутнє без СНІДу, а також прагнення привернути увагу молоді, поінформувати громадськість про шляхи передачі ВІЛ і наголосити на необхідності проходження тестування.

СНІД – це не вирок, з ним можна жити і навіть насолоджуватися життям. У цей день люди повинно замислитися над цінністю людського життя та здоров’я. Тільки разом, об’єднавши зусилля, людство може протистояти глобальним проблемам та продовжувати розвиватися й процвітати. Бережіть себе й своїх близьких!

Вікторія Калініна,
прес-центр ЛНУ імені Тараса Шевченка

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024