Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

З ювілеєм!

Кафедра педагогіки рада щиро вітати колектив кафедри філологічних дисциплін навчально-наукового інституту педагогіки і психології з нагоди 40-річного ювілею!

Ця дата, без сумніву, є знаменною подією не лише для співробітників вашої кафедри, а й для всієї науково-педагогічної  університетської родини. Солідна дата й численними здобутками!

За ці роки становлення й професійного росту Ваша кафедра стала не лише справжнім осередком лінгвістичної та літературознавчої науки на психолого-педагогічному факультеті та в університеті, а й центром видавництва популярних серед студентства та викладачів журналів, які завжди плекали любов до рідного слова та формували мовленнєву культуру майбутніх спеціалістів у нашому регіоні.

Викладачі кафедри за десятиліття сумлінної праці підготували сотні висококваліфікованих фахівців, які наразі працюють в різних куточках нашої держави в галузі педагогіки, філології, краєзнавства, журналістики, з гордістю утверджуючи славетне ім’я не лише кафедри, педфаку, а й університету.

Славетний шлях становлення кафедри став можливим завдяки значним особистим зусиллям як ветеранів, так і нинішніх його співробітників. Завжди житиме пам’ять про вчених, які, працюючи на кафедрі в різні часи, робили свій неоціненний внесок у науку, удосконалювали методику підготовки майбутнього вчителя, зміцнювали інтернаціональні лінгвістичні зв’язки й просто робили життя студентів та викладачів цікавим та культурно насиченим.

Це перша завідувачка кафедри – відмінник народної освіти УССР, відмінник освіти України, ветеран праці – доцент Іраїда Іванівна Постнікова; це професор, член Національної спілки письменників України, Національної спілки журналістів України та Національної спілки краєзнавців України – Олексій Іванович Неживий, який започаткував літературно-краєзнавчу роботу на кафедрі та Тютюнниківські читання, які згодом стали традиційними; це професор, доктор філологічних наук, засновник Луганської фразеологічної наукової школи – Віктор Дмитрович Ужченко, чиї наукові праці знані в Україні та світі…

А сьогодні справа метрів філології успішно продовжується Вами. Серед Вас є їх талановиті учні й нащадки. Ви йдете далі, не зупиняючись перед труднощами й викликами долі. Кожен на своєму місці, чи то керуючи науково-педагогічною роботою всього університету, чи організовуючи злагоджену навчальну й ефективну наукову роботу інституту, чи залучаючи студентство до соціально-гуманітарної, чи поповнюючи фонди бібліотеки, чи поліпшуючи якісний показник науково-педагогічних працівників, допомагаючи здобути вчений ступінь… А то й виявляючи не лише високу професійну майстерність щодня на парах, а й актора чи режисера в талановитій театральній постановці, яка стає пам’ятною подією в житті університету.

Тож кафедра педагогіки бажає Вашому колективу й надалі творчої наснаги, невичерпної енергії для нових наукових і професійних звершень! Хай здійсняться всі найпрекрасніші сподівання та задуми на благо рідного університету, зміцнення та процвітання України!

З роси й води Вам, на добру сотню літ!   

Вікторія Швирка, 
кандидат педагогічних наук, доцент, завідувачка кафедри педагогіки
навчально-наукового інституту педагогіки і психології

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024