Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Присудження ступеня доктора філософії

В університеті було присуджено ступінь доктора філософії асистенту кафедри педагогіки Сергію Мамиченку.

Підвищення якості кадрового складу через навчання в аспірантурі й докторантурі – одне з першочергових завдань університету. А наявність в університеті власних спеціалізованих рад із захисту дисертацій – невід’ємний атрибут його статусу як національного.

17 листопада в університеті відбулося засідання спеціалізованої вченої ради ДФ 29.053.002 щодо проведення разового захисту дисертації Сергія Мамиченка на тему: «Формування культури конкурентних відносин у майбутніх фахівців з бізнес-адміністрування у фаховій підготовці». Науковий керівник – Віталій Курило, доктор педагогічних наук, професор, дійсний член НАПН України.

До складу спецради увійшло 5 осіб:

  1. 1. Голова ради – доктор педагогічних наук, професор Караман Олена Леонідівна (ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка»).
  2. 2. Рецензент – доктор педагогічних наук, професор Савченко Сергій Вікторович (ДЗ „ЛНУ імені Тараса Шевченка”).
  3. 3. Рецензент – кандидат педагогічних наук, доцент Швирка Вікторія Миколаївна (ДЗ „ЛНУ імені Тараса Шевченка”).
  4. 4. Опонент – доктор педагогічних наук, професор Желанова Вікторія В’ячеславівна (Київський університет імені Бориса Грінченка).
  5. 5. Опонент – кандидат педагогічних наук, доцент Прокопенко Ірина Андріївна (Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди).

Відповідальною особою з підготовки процедури разового захисту стала Наталія Мордовцева, кандидат педагогічних наук, доцент.

Здобувача прийшли підтримати аспіранти, викладачі та завідувачі кафедр навчально-наукового інституту педагогіки і психології, проректор з науково-педагогічної роботи Леонід Ваховський, начальник відділу аспірантури Оксана Дудник.

У такому форматі захист дисертації відбувся в університеті вдруге відповідно до «Порядку проведення експерименту з присудження ступеня доктора філософії», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 р. № 167.

Дисертація викликала жваву дискусію, у якій взяли участь усі члени ради та проректор з науково-педагогічної роботи Леонід Ваховський.

У виступах було відзначено актуальність, наукову новизну, теоретичне і практичне значення дослідження, що полягають в обґрунтуванні й  експериментальній перевірці педагогічних умов формування культури конкурентних відносин майбутніх фахівців з бізнес-адміністрування у процесі фахової підготовки в закладах вищої освіти, а саме:

  1. 1) використання модульно-рейтингової технології у навчальному процесі закладу вищої освіти;
  2. 2) активізація професійної мобільності студентів;
  3. 3) забезпечення спрямованості на здоровий спосіб життя;
  4. 4) знайомство з принципами клієнтського бізнесу;
  5. 5) активізація самопрезентаційної  діяльності студентів;
  6. 6) організація процесу підготовки на основі використання технік тайм-менеджменту).

Леонід Ваховський зауважив, що наш університет один з перших в Україні серед тих, хто розпочав працювати в межах експерименту. Для формування складу разової ради необхідним є наявність в університеті не менше трьох науковців (двох докторів та одного кандидата наук) відповідно до профілю дисертації, у яких не менше однієї публікації в журналах, що входять до наукометричних баз даних Scopus або Web of Science. Тому проведення вдруге засідання спецради щодо присудження ступеня доктора філософії свідчить про відповідність кадрового складу університету новим нормативним вимогам освітньо-наукового простору України.

На підставі прилюдного захисту дисертації та результатів таємного голосування (за – 5, проти – немає, недійсних бюлетенів – немає) спеціалізована вчена рада Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» прийняла рішення про присудження ступеня доктора філософії Мамиченку Сергію Анатолійовичу з галузі знань 01 – освіта/педагогіка за спеціальністю 011 – освітні, педагогічні науки.

У прикінцевому слові Сергій Мамиченко висловив подяку науковому керівникові Віталію Курилу, опонентам, рецензентам, відповідальній особі та голові спеціалізованої вченої ради за якісний науковий супровід під час написання та підготовки дисертації до захисту.

Бажаємо Сергію Мамиченку та його науковому керівникові Віталію Курилу подальших успіхів у науковій та освітній діяльності.

За інформацією спецради

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024