Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Проєкт «Тихе мистецтво»

Викладачі кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва НН ІКМ розробили і впровадили проєкт «Тихе мистецтво».

Проєкт було впроваджено у рамках грантової програми «Інклюзивне навчання» Українського культурного фонду. Метою проєкту «Тихе мистецтво» стало залучення осіб із вадами слуху до мистецтва та їхня поступова інтеграція у суспільно-культурне життя міста, розвиток їхніх творчих здібностей, розширення можливостей для отримання освіти в мистецькій сфері. У ньому взяли участь 17 учнів Полтавської спеціалізованої школи-інтернату І-ІІІ ступенів для дітей з вадами слуху.

Проєкт реалізовувався з 20 вересня по 20 жовтня. Протягом цього періоду викладачі кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва провели для учасників проєкту низку майстер-класів з основ композиції та кольорознавства, живопису акрилом, аквареллю, малярства на склі.

Перше знайомство з учнями школи-інтернату відбулося під час екскурсії Полтавою, яку провів доцент кафедри, кандидат архітектури Артур Саргісович Ароян. Учні та вчителі школи дізналися багато цікавих фактів з історії міста, відвідали визначні історичні місця Полтави.

Викладач кафедри Поліщук Тетяна Володимирівна провела майстер-класи з кольорознавства та композиції, під час яких ознайомила дітей з властивостями кольору, секретами поєднання кольорів, правилами розташування предметів на площині та законом золотого перетину в мистецтві.

Майстер-клас з акрилового живопису провели викладачі Мікеладзе Наталія Гелаївна та Поліщук Тетяна Володимирівна. Учні вперше у своєму житті спробували працювати акрилом на полотні. Вони малювали птаха – куріпку. І хоча ескіз був у всіх однаковий, кожен із дітей намалював свою неповторну пташку.

Майстер-класи з акварельного живопису «Осінній пейзаж» та «Соняшник» провели викладачі кафедри Олексій Валерійович Соболевський та Гуржій Інна Анатоліївна. Під час цих занять вихованці школи-інтернату навчилися змішувати  фарби, правильно наносити їх на папір, створювати цікаві кольорові гармонії.

Завідувачка кафедри Наталія Миколаївна Дігтяр розкрила учням особливості малярства на склі під час майстер-класу «Українське село». Малювання на склі для Полтавщини є традиційним видом народного мистецтва, тому учні із задоволенням долучилися до витоків української народної творчості.

Закінчився проєкт «Тихе мистецтво» виставкою творчих робіт учнів Полтавської спеціалізованної школи-інтернату, яка відбулася в Полтавському художньому музеї, Галереї мистецтв імені Миколи Ярошенка. На виставці було представлено 50 робіт із живопису та малярства на склі.

Даний проєкт надав можливість дітям і підліткам з вадами слуху проявити творчі здібності, отримати радість у спілкуванні з мистецтвом живопису та повірити в можливість само реалізуватися у майбутньому.

Слід зазначити, що це не перший проєкт, впроваджений викладачами кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Вони вже двічі організовували проєкти для внутрішньо-переміщених осіб та учасників АТО –Пленер «Краєвиди Полтави» спільно з ГО «КримSOS» (2017 р.) та «Майстерня графіки» за сприяння ГО «Культурний діалог» у партнерстві з Полтавською державною аграрною академією при фінансовій підтримці «Активні громадяни» Британської Ради в Україні (2019 р.).

Сподіваємося, що досвід викладачів кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, отриманий в проєкті «Тихе мистецтво» та інших подібних проєктах, буде затребуваним, і в подальшій творчій діяльності вони зможуть залучати всіх бажаючих до таїнств мистецтва живопису.

Інформаційний центр НН ІКМ

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024