Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Виставка, присвячена українській гривні

30 вересня у навчально-науковому інституті економіки та бізнесу відбулася виставка, присвячена українській гривні.  

Одним із ключових етапів в історії українського державотворення стало утвердження гривні як національної валюти у вересні 1996 року. Українська держава отримала свою історичну національну валюту, яка мала довгий шлях становлення та розвитку.

Гривна була відома на теренах сучасної України ще у VIII столітті. Тоді вона була ваговою, лічильною та монетною одиницею Київської Русі. Поступово гривня стала грошовою одиницею й залишалась нею аж до XIV століття.

У ХХ столітті в період боротьби за незалежність української держави гривня набуває особливого значення.

 І хоча з того часу як гривня була утверджена як національна валюта минуло вже більше 20 напружених для країни років, вона не втратила своєї актуальності та затребуваності.

Саме тому, виставка й була присвячена українській гривні. Участь у заході взяли студенти всіх груп навчально-наукового інституту економіки та бізнесу. Кожен підготував відповідні композиції, яка відображали певний етап розвитку гривні.

До заходу приєдналися й громадські діячі та активісти Старобільщини. Так, почесним гостем свята став краєзнавець Дмитро Лук’яненко. Він презентував власну колекцію грошових одиниць, які в різні часи використовували в нашому місті. Присутнім Дмитро розповів про великий історичний шлях розвитку гривні.

Фахівці Луганського обласного краєзнавчого музею надали для виставки унікальну купюру часів Української народної республіки.

Студент 3 курсу Антон Нич організував майстер-клас з виготовлення сувенірів. Усім охочим він демонстрував цікаву та швидку техніку, що дозволяє виготовити цікаві ,,журавлики”.

Виставка відбулася з дотриманням карантинних обмежень. На захід завітали й представники інших структурних підрозділів університету, викладачі, студенти та співробітники.

Кращі роботи оцінювала комісія, до складу якої увійшли завідувачка сектором студентської соціальної служби Олена Духова, директор навчально-наукового інституту економіки та бізнесу Валерій Хмель, заступник директора з навчальної роботи Анна Байрачна та заступник директора з соціально-гуманітарної роботи Олег Черниш.

Під час нагородження всіх присутніх привітали проректор з науково-педагогічної роботи Олександр Бабічев та директор НН ІнЕБ Валерій Хмель. Кращими було визнано композиції, що виготовили студенти 3 курсу, ІІ місце посіла робота Юлії Мележик, студентки 4 курсу, а ІІІ – студенти 1 курсу спеціальності ,,Фінанси, банківська справа та страхування”.  Також було виокремлено низку робіт у різних номінаціях.

За інформацією навчально-наукового
інституту економіки та бізнесу

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024