Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Квест-лекція ,,Археологічна історія Старобільська”

Студенти НН ІІМВСПН взяли участь у квесті-лекції під відкритим небом.

Однією з сучасних традицій організації освітньо-виховного процесу навчально-наукового інституту історії, міжнародних відносин і соціально-політичних наук є проведення відкритих лекцій провідних викладачів, присвячених тим чи іншим важливим науковим та суспільним проблемам. Одним з найбільш активних ініціаторів впровадження цієї новації є доктор історичних наук, завідувач кафедри історії України Олександр Набока.

Останніми роками він зосереджується на проведенні квест-лекцій під відкритим небом, в яких висвітлює історичні події, пов’язані з історією Старобільська та Луганської області. На цей раз студенти НН ІІМВСПН взяли участь у черговому заході викладача під назвою ,,Археологічна історія Старобільска”.

В основу лекції-походу були покладені результати археологічних досліджень, які протягом двох років кафедра історії України проводить спільно із кандидатом історичних наук, науковим співробітником Інституту археології НАН України Сергієм Теліженко на березі річки Айдар. Саме там, у мальовничій місцевості, відомій старобільчанам під назвами ,,П’ята купальня” та ,,Поклінна гора”, знаходяться важливі археологічні об’єкти – неолітичне поселення часів неоліту (5900 – 5800 рр. до. н. е.) та низка поховань-курганів Доби бронзи (2500 рр. до н. е.). Влітку 2020 р. ці давні пам’ятки були ретельно обстежені в ході реалізації громадського проєкту ,,Аура міста” (Дієва громада, Український культурний фонд). Вони стали частиною експериментального туристичного маршруту ,,Археологічна історія Старобільска”, який використовується в тому числі для реалізації освітніх завдань НН ІІМВСПН.

У невимушеній атмосфері походу студенти І та ІІ курсів мали змогу ознайомитися з давньою історією міста, зокрема із побутом давніх людей епохи неоліту, які будували своє життя, користуючись природними багатствами прирічкової території. Зокрема, основу їх раціону складали молюски-беззубки, широко представлені у річці Айдар.

Також учасниками заходу були оглянута низка невідомих раніше поховань кочової катакомбної культури, яка мешкала на території майбутнього Старобільска в Добу бронзи.

Навчально-науковий інститут історії,
міжнародних відносин і соціально-політичних наук

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024