Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Патенти України на корисну модель

Кафедра товарознавства, торговельного підприємництва та експертизи товарів НН ІТОТТ отримала 2 патенти у 2020 році.

Зусилля фахівців кафедри товарознавства, торговельного підприємництва та експертизи товарів навчально-наукового інституту торгівлі, обслуговуючих технологій та туризму направлені на розширення асортименту вітчизняної продукції для спеціального дієтичного споживання. Ця продукція виготовлена з нетрадиційної сировини рослинного походження з підвищеним вмістом антиоксидантів, вітамінів, мінеральних речовин та інших цінних біологічно активних речовин.

Так, у 2020 р. кафедрою отримано патенти України на корисну модель:

  • патент України на корисну модель № 143965 Україна, МПК (2020.01), А23L 2/39 (2006.01), Функціональна композиція ,,Рекорд” для продуктів спеціального дієтичного споживання (для спортсменів).

До рецептурного складу функціональної композиції ,,Рекорд” введено сухий екстрат трибулусу, який підвищує функціональність центральної нервової системи шляхом нормалізації обмінних і енергетичних процесів в організмі. У певні моменти, коли спортсмени і білдери вживають анаболіки і стероїди, їх природний рівень гормону тестостерону значно знижується, то тривале застосування даного екстракту може збільшити синтез цього гормону в організмі до нормального, природного рівня.

Сформований рецептурний склад композиції ,,Рекорд” розрахований на споживання  за одну-дві години перед фізичним навантаженням у відповідності з індивідуальною програмою харчування і тренувань, що дозволить полегшити пристосування організму людини до високого фізичного навантаження в екстремальних умовах, підвищити її фізичну працездатність та емоційну стійкість.

  • патент України на корисну модель № 143654 Україна, МПК, А23G 3/36 (2006.01), Цукерки для спортсменів ,,Рекорд”.

Запропоновані цукерки для спортсменів ,,Рекорд” не є токсичними, їх часте споживання не призведе до звикання, не містять у своєму складі речовин, заборонених Медичним кодексом міжнародного олімпійського комітету й Антидопінговим кодексом олімпійського руху.

Цукерки можуть вироблятися на традиційному обладнанні кондитерської фабрики за традиційною технологією можуть бути вагові й фасовані, загорнуті й не загорнуті.

Отже, співробітники кафедри займаються активною розробкою продуктів для спортсменів. Їх практичне значення полягає в тому, що на основі сучасних положень нутриціології та особливостей харчування спортсменів, за допомогою методів математичного моделювання, враховуючи результати експериментальних досліджень розроблено і науково обґрунтовано рецептурний склад продуктів для спортсменів.

За інформацією кафедри товарознавства,
торговельного підприємництва та експертизи товарів НН ІТОТТ

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024