Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Травневі свята в НН ІКМ

Студентсько-викладацький колектив навчально-наукового інституту культури та мистецтв відсвяткував травневі свята.

Початок травня багатий на памʼятні дати, які мають велике значення для нас – соціальне, історичне, особисте. Студенти та викладачі навчально-наукового інституту культури і мистецтв відзначили День пам’яті та примирення, День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та День матері. Звичайно, дистанційний формат наклав певні обмеження на звичні нам варіанти та способи святкувань та відзначень, але й додав можливостей для креативного та альтернативного вирішення цієї проблеми.

8 травня зі студентами спеціальності ,,Аудіовізуальне мистецтво та виробництвоˮ була проведена кураторська година, присвячена Дню пам’яті та примирення. Була зроблена невелика добірка із відео, інфографіки та статей для студентів 1-4 курсів. Студентам було запропоновано під час перегляду та читання подумати над такими запитанням: ,,Чи варто різним країнам доводити, хто головний переможець у Другій світовій війні? Чи все ж концепт ,,пам’ятіˮ є сильнішим із точки зору формування здорового ставлення до воєнних конфліктів минулого?ˮ.

Студентка 4 курсу Карина Лисакова записала відео-поезію на вірш Ліни Костенко ,,Мій перший вірш написаний в окопіˮ, яку було розміщено на сторінках інституту в соцмережах. Також студентам було запропоновано зробити власноруч символ Дня пам’яті та примирення – стилізований червоний мак. Кожен обрав зручний для себе спосіб відтворення символу. Є роботи, зроблені в графічних редакторах, є намальовані роботи, вирізані з паперу або фетру, є робота з атласної стрічки.

9 травня студентам 1 курсу усіх спеціальностей було запропоновано переглянути відео ,,Війна і міфˮ від Інституту національної пам’яті, а також проведено невелику гру, пов’язану зі зміною символічного та контекстуального поля сприйняття Другої світової війни у друкованій та графічній продукції. Вони аналізували типову листівку, яку використовують зазвичай для привітання з Днем перемоги та визначали, які об’єкти на ній є неприйнятними, застарілими для сучасної України, та що має бути замість них – символи, формулювання назви війни, гасла.

10 травня святкували День матері. Студентам запропонували флешмоб, у рамках якого можна було написати тексти, зняти відео, зробити фото, показати свою родину чи фотографії своєї мами, заспівати пісню чи скласти вірш-привітання. Протягом дня усе, що робили студенти, розміщувалося на сторінці НН ІКМ в Інстаграм, а ввечері змонтували відео-ролик з кращими роботами студентів. Приємно, що привітання виявилися щирими та різноманітними – музичними, вокальними, текстовими. Також приємно, що в процесі до привітань долучилися і ті студенти, які не планували це робити – вони самостійно вітали свої мам на особистих сторінках у соціальних мережах. До речі, у цей день із деякими студентами була проведена онлайн-бесіда викладачем психології, яка відповіла на питання студентів, на зразок, ,,Навіщо писати привітання у соцмережах, якщо мами там немає?ˮ або ,,Не хочу вітати маму, бо я з нею посвариласяˮ.

Нам приємно, що ці травневі вихідні виявилися насиченими усвідомленням та почуттями, які, сподіваємося, усі змогли висловити.

За інформацією навчально-наукового інституту культури та мистецтв

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024