Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

IX студентська олімпіада з алгебри

У НН ІФМІТ відбулася традиційна IX студентська олімпіада з алгебри, присвячена пам’яті професора В. М. Усенка.

13 квітня у Навчально-науковому інституті фізики, математики та інформаційних технологій за допомогою популярного сервісу онлайн-комунікацій Zoom пройшла вже традиційна IX студентська алгебраїчна олімпіада, присвячена пам’яті видатного українського алгебраїста, доктора фізико-математичних наук, професора Віталія Михайловича Усенка. Вчений працював у нашому університеті з 2001 по 2006 роки і за цей період вніс значний вклад у розвиток алгебри в Луганській області та Україні. За ініціативою професора В. М. Усенка та при підтримці керівництва університету в 2002 році був організований відомий на сьогодні в світі математичний журнал «Algebra and Discrete Mathematics», який з 2012 року включений в міжнародну наукометричну базу даних Scopus, а з 2016 – в базу даних Emerging Sources Citation Index (Web of Science).

На початку заходу зі вступним словом до студентів звернувся завідувач кафедри алгебри та системного аналізу, професор Анатолій Жучок, який стисло розповів про стан сучасної алгебри в науці та основні напрямки її розвитку. З організаційними питаннями та умовами завдань студентів ознайомив голова журі, професор Юрій Жучок. Зазвичай олімпіада з алгебри проводиться для студентів математичних спеціальностей і проходить в один тур. Завдання, запропоновані студентам, мали загально-алгебраїчний характер і відносились до таких класичних розділів математики як теорія чисел, лінійна алгебра та загальна алгебра. Одне із завдань було узято з нового сучасного математичного напрямку – теорії дімоноїдів, яка останнім часом активно вивчається викладачами кафедри алгебри та системного аналізу. У якості розминки було запропоновано завдання, нещодавно представлене всесвітньо відомим алгебраїстом Борисом Шайном. Зазначимо, що Борис Мойсейович Шайн до недавнього часу працював професором на факультеті математики в Арканзаському Університеті (США). Вчений – член редакційних колегій декількох міжнародних математичних журналів. Зокрема, Борис Шайн є одним із засновників відомого у всьому світі журналу «Semigroup Forum», який публікує наукові статті з теорії напівгруп та додатків теорії напівгруп до інших дисциплін. Саме теорією напівгруп займаються і викладачі кафедри алгебри та системного аналізу.

Переможцями олімпіади стали студентки 4-го курсу спеціальності «Середня освіта (Математика. Інформатика)» Кривушина Ганна та Лигута Юлія, які поділили І місце. Студенти 2-го та 3-го курсів спеціальності «Середня освіта (Математика)» Зайцев Андрій та Лиско Михайло зайняли ІІ та ІІІ місця відповідно.  

Вітаємо переможців та бажаємо всім учасникам подальших успіхів!

Кафедра алгебри та системного аналізу

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024