Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Луганщину єднає слово Кобзаря

У Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка розпочато Шевченківський тиждень.

Кожним словом, променем думки, кожним болем своїм живе в душі нашого народу людина, ім’я якої – Тарас Шевченко. Минуло 206 років з дня народження славного сина українського народу, але й сьогодні поет як живий говорить зі своїми  наступниками.

У рамках проведення Шевченківського тижня наша Альма-матер долучилася до патріотичної акції ,,Луганщина єднає слово Кобзаряˮ. Вона передбачала встановлення рекорду  з одночасного спільного читання вголос поезії Тараса Шевченка, який буде зареєстровано в Книзі рекордів України.

Опівдні, шевченківська родина організованою ходою рушила до пам’ятника Великого Кобзаря. Студентсько-викладацький колектив відчував цілісність і гордість за те, що вони нащадки Великого сина України.

У цей час, на центральній площі міста зібралася вся активна частина місцевого населення, а саме: керівництво міста, громадськість, активісти, співробітники організацій.

Голова Старобільської районної державної адміністрації Євген Погорєлов каже: ,,Вчора-сьогодні Україна відзначає 206-у річницю з Дня народження великого українського поета. Не так багато геніїв, перед якими схиляється весь світ, і серед них Тарас Шевченко, велетень духу і народної свободи. Щирість автора, його любов до народу й рідної землі, а також мова, співуча, як пісня й багата як історія народу – викликають захоплення! Світла постать Тараса Шевченка, його беззавітна любов до народу й маленької Батьківщини мала і матиме величезний вплив і щире захоплення в усі часиˮ.

Об’єднавшись в одну велику духовну сім’ю, усі присутні насолоджувалися віршами Поета, покладеними на музику.

На знак поваги і вшанування пам’яті Тараса Шевченка студенти факультету української філології та соціальних комунікацій підготували літературно-музичну композицію ,,Живи, поете, в пам’яті людськійˮ. Олександр Мироненко, Катерина Сухаревськова, Тетяна Царевська, Ніна Сорока, Христина Тананова, Сергій Теряєв, Юлія Дибка та Станіслав Заїченко щиросердно цитували поезію Тараса Шевченка. Студенти одноголосно наголошували на тому, що Кобзар був полум’яним патріотом і мріяв побачити вільну Україну. Він був глибоко переконаний, що своєю визвольною поезією зведе з колін народ, який похилився.

Найемоційнішим дійством стало спільне читання вголос безсмертних рядків з поеми ,,Сонˮ. Усі присутні одночасно переконалися в тому, що наша країна найпрекрасніша, найкрасивіша і найсильніша. Старобільчани воєдино об’єдналися задля увіковічення пам’яті Великого Кобзаря.

Наприкінці заходу усі присутні поклали квіти до пам’ятника й подякували Генію Слова за його безсмертні рядки.

Могутній талант, відданий служінню народові, висока професійна культура, безмежна віра в рідну країну — все це поставило Тараса Шевченка в ряди найвидатніших поетів світу.

Його вірші – це вічний вогонь, який ніколи не згасне в серцях нашого народу:

Учітесь, читайте,
І чужому научайтесь,
Свого не цурайтесь!

Вікторія Калініна,
прес-центр ЛНУ імені Тараса Шевченка

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024