Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Нова ПЛР-лабораторія

У нашому університеті в тестовому режимі розпочала роботу ПЛР-лабораторія, яка може виявити усі віруси, у тому числі й коронавірус.

Організація ПЛР-лабораторії є однією з основних складових реалізації грантового проєкту ,,Здорова людина – здорове суспільствоˮ – науково-просвітницька лабораторія-студія для студентів, викладачів, лікарів у галузі лабораторної діагностики. Основною метою проєкту є сприяння впровадженню сучасних методів лабораторної діагностики на регіональному рівні.

З точки зору основних тенденцій розвитку діагностичних методів ПЛР-аналіз є одним із найсучасніших методів лабораторної діагностики, тому що базується на безпосередній оцінці генетичного матеріалу. ПЛР-аналіз заснований на проведенні так званої ,,полімеразної ланцюгової реакції”, яка дає можливість виявити та оцінити структуру ДНК та РНК – основних компонентів  генетичного коду будь-яких живих організмів. Тому у лабораторній діагностиці ПЛР-аналіз знайшов застосування у багатьох напрямах сучасних наукових та прикладних досліджень. У генетиці та селекції – це визначення спорідненості сортів або порід; у санітарно-гігієнічних дослідженнях – визначення виду та ступеня інфекційного забруднення або, наприклад, виявлення продуктів, що є генно-модифікованими (ГМО); а також багато інших напрямів,  таких як,  визначення еволюційної спорідненості видів у біології, криміналістика, встановлення біологічного батьківства та багато інших.

Цей метод не оминув і медицину, де знайшов застосування у ,,персоналізованій” медицині, яка дає можливість на основі оцінки ДНК людини визначити можливість застосування тих чи інших лікарських препаратів, або досить широко використовується при діагностиці спадкових захворювань. Однак, найрозповсюдженішим у медицині є використання ПЛР-аналізу для діагностики інфекційних захворювань. За допомогою ПЛР-аналізу можна діагностувати безліч інфекцій, які викликані як відносно великими за розміром бактеріями, так і найдрібнішими вірусами.

Сучасна медична ПЛР-діагностика спрямована на визначення розповсюджених інфекцій – гепатити, , герпес, хелікобактери тощо, а також на більш унікальні, включаючи коронавіруси атипічної пневмонії або пневмонії нового типу (SARS-Co-V2). Така затребуваність ПЛР-аналізу в медицині базується на основній перевазі методу ПЛР – його чутливості. Теоретично достатньо навіть тільки одного ланцюга ДНК або РНК, тобто однієї бактерії чи вірусу у пробі для успішної діагностики.

Іншою перевагою ПЛР-методу є те, що діагностика спирається на роботу з  генетичним матеріалом, тобто безпосередньо виявляється та аналізується ДНК, РНК бактерій або вірусів. Такий принцип виводить ПЛР-аналіз на новий рівень лабораторної діагностики та якісно відрізняє його від інших методів.

Наукова сучасність та універсальність ПЛР-методів є основою перспективного використання, створеної ПЛР-лабораторії у фундаментальних і прикладних наукових дослідженнях, освітній діяльності університету.

ПЛР-лабораторія може бути майданчиком професійного росту для студентів біологічних, природничих і медичних спеціальностей, співробітництва лікарів, науковців, різних фахівців у галузі лабораторної діагностики і може вирішувати задачі від питань теоретичної фундаментальної науки до сугубо утилітарних обстежень.

Вікторія Калініна,
прес-центр ЛНУ імені Тараса Шевченка

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024