Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Масляна на факультеті природничих наук

На факультеті природничих наук відсвяткували Масляну

Масляна – стародавнє слов’янське свято, що залишилося ще з часів язичницької культури і збереглося й до наших часів. В Україні традиційно Масляна святкується пишно, подійно. Здавна на Масляну випікали млинці, як символ тепла, сонця, перемоги весни над зимою.

Не забувають про це стародавнє свято й студенти факультету природничих наук, які вирішили долучитися до народних традицій, пов`язаних з відзначенням тижня Масляної у родинному колі рідного факультету. Традиція святкування Масляної на факультеті у цьому році була відновлена після перерви з 2015 року. Усю організацію свята на себе взяло студентське самоврядування факультету, яке підготувало програму заходу та різні традиційні смаколики.

Свято розпочалося з привітання та  випікання млинців. В давнину говорили, що перший млинець повинен випікати господар чи господиня і тому, до випікання першого млинця запросили декана факультету природничих наук Мацай Наталію Юріївну.

Потім гостей запросили до столів зі смаколиками, де їх пригощали різними стравами. Господині, які презентували свої страви, розповіли присутнім традиції кожного дня Масляної. Так, в перший день випікали млинці, якими пригощали сусідів. Другого дня готували ватрушки, якими частували гостей на оглядинах наречених. На третій день теща зустрічала зятя з млинцями у себе вдома. Четвер – день початку Широкої Масниці, в який усі смакували варениками з картоплею. В п’ятницю  теща приходила в гості до зятя на млинці, причому брала з собою компанію подруг. У суботу молоді невістки запрошували в гості зовиць та ласували бендериками. А в останній день тижня Масляної збиралися усі разом та гучно святкували й розважалися.

Поласувавши варениками, налисниками, бендериками, дерунами, сирниками та  млинцями прямо з вогню, усі охочі мали можливість прийняти участь у традиційних  конкурсах-змаганнях, які притаманні саме святкуванню Масляної. Студенти із задоволенням змагалися, раділи та веселилися, що і створило неймовірну атмосферу народних гулянь.

За традицією гуляння завершилися урочистим спаленням опудала Масляної – символу холоду, сурової зими та всіляких негараздів. Як говорять, опудало Масляної повинен спалити голова сім’ї і, на нашому святі це зробили голова факультетської родини, декан факультету, Наталія Мацай та студентський декан Олена Глущенко. Спаливши опудало, ми спалили все погане у вогнищі разом із зимовим холодом.

Святкування Масляної  залишиться у кожного яскравим спогадом про тепле родинне свято.

Студентсько-викладацький колектив факультету природничих наук вітає усіх зі святом сонця і весни, з Днем Масляної. Нехай промені весняного сонця обігріють вас і принесуть здоров’я, радість, гарний настрій і впевненість в майбутньому.

За інформацією факультету природничих наук

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024