Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Міжнародний день рідної мови

Сьогодні в ЛНУ імені Тараса Шевченка традиційно відзначили Міжнародний день рідної мови.

Мова – це той інструмент, який єднає націю, народ в єдине ціле. Це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати. Слово рідної мови багатостраждальне, не раз топтане і зневажене, заборонене і зраджене, щоразу воскресало, аби відродитися в терновому вінку краси і слави.

На факультеті української філології та соціальних комунікацій доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української філології та соціальних комунікацій Катерина Глуховцева провела урок української. Він пройшов у нестандартній формі засідання експертної комісії. Роль експертів – відомих мовознавців Катерини Городенської, Світлани Єрмоленко й Орисі Демської виконували студенти 4 курсу.

На початку заходу професорка розповіла історію заснування Міжнародного дня рідної мови. За її словами, це свято оголосили на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі, а в Україні його офіційно відзначають з 2000 р.

Викладачі й студенти дискутували навколо проблем сучасної лінгвістики: екологія мови, культура мови, мовна агресія, мовний бандитизм,  використання обсценної лексики у творах сучасних письменників. Розглянули також поняття девіації та мовного нігілізму. Студенти разом з експертами вирішували складні мовленнєві ситуації, що виникають у процесі спілкування.

Обговорення актуальних питань еколінгвістики було цікавим, змістовно насиченим та корисним для майбутніх філологів та журналістів.

Українська мова – багата і милозвучна, це найпрекрасніше диво, скарбниця, в якій зберігається історія нашого народу, його душа, культура. Вона постійно трансформується й змінюється, тому треба досліджувати ці зміни.

Подальша доля нашої мови залежить саме від нас! Від того, як буде рідне слово бриніти в нашій душі та жити в ній. Тож уболівайте за рідну мову, вірте в її чарівну силу, адже вона того варта, бо це мова нашого народу!

Вікторія Калініна,

прес-центр ЛНУ імені Тараса Шевченка

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024