Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Вони тримали за нас небо…

Сьогодні студенти навчально-наукового інституту історії, міжнародних відносин та соціально-політичних наук прослухали лекцію про події 18-20 лютого 2014 р.

На шляху до незалежності український народ втратив своїх найкращих синів і дочок. Ніхто не в праві забути морозні дні 2013 – 2014 рр., коли від напруги закипала в жилах кров, в ім’я віри і правди один за одним падали від куль майданівці, аби прорости в наших серцях червоними квітами пам’яті.

Для студентів інституту доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Олександр Набока прочитав лекцію про події 18-20 лютого 2014 р. Він каже: ,,Ми вирішили сьогодні провести лекцію про події, які відбулися 6 років тому на Майдані Незалежності. Зараз вони трактуються як ,,кривавий четверˮ. Власне, це день піку протистояння в межах Революції Гідності, яка розпочалася в листопаді 2013 року. Для мене цей день – це найбільш драматичний та кривавий день в історії України, який визначив тенденції сучасного політичного розвитку країни. Через скільки років відчуваються наслідки подій, які відбулися 20 лютого 2014 р.ˮ

У лекції досить ґрунтовно розповідалось про те, як студентська романтична революція переросла в страшну криваву війну. Події 18-19 лютого передували найстрашнішому дні в історії всієї війни. Загалом було 36 жертв. Від закінчення Другої світової війни, Київ не знав такої кількості жертв.

Події 20 лютого ввійшли в історію як ,,кривавий четверˮ. Умирали невинні, беззбройні люди: юнаки, чоловіки. Саме вони зуміли рішуче стати до боротьби зі злом, заплативши за перемогу надвисоку ціну — власне життя.  Вони віддали найдорожче за честь, волю, право бути народом – джерелом влади у власній державі, за країну, в якій не було б страшно жити і народжувати дітей.

100 чоловік – 100 ангелів, які були покликані і відібрані Богом, щоб зупинити зло. Без зброї, незахищені, тільки відкриті своїм серцем і любов’ю… Своєю самопожертвою вони показали приклад усім, що треба боротися за власну країну і пам’ятати, що ми – нація, сильний, відданий й непокорений народ, який буде існувати вічно.

Слава Україні – Героям Слава!

Вікторія Калініна,
прес-центр ЛНУ імені Тараса Шевченка

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024