Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Краща книга 2019 року

Книгу ,,Скарби українських говорів: тексти про борщˮ, однією з відповідальних редакторок якої є доцент ЛНУ Валентина Лєснова, названо серед кращих книг 2019 року.

У грудні 2019 року Український центр міжнародного ПЕН-клубу назвав серед найкращих книжок року в серії НОН-ФІКШН книгу ,,Скарби українських говорів: тексти про борщˮ, однією з відповідальних редакторок якої є кандидат філологічних наук, доцент, в. о. завідувача навчального відділу ЛНУ імені Тараса Шевченка Валентина Лєснова.

Збірник текстів про борщ – це нова сторінка в українській діалектній текстографії. Записи з різних регіонів України дають змогу доволі повно представити не лише особливості приготування борщу – кулінарної страви, яка стала одним із маркерів українства, а і його обрядову значущість.

Задум належить відомій українській філологині Наталії Хобзей, яка хотіла зробити щось таке, що об’єднає всю Україну… Таким об’єднавчим символом став борщ.

У книзі представлені тексти, записані від Луганщини до Закарпаття, розкриті таємниці приготування найсмачнішого борщу й пояснені ритуали використання його як обрядової страви. Представлено автентичне мовлення українського діалектного континууму: 162 тексти зі 150 говірок від 165 інформантів. Тексти записано від людей різного віку: найстарший інформант – Ананій Рибченко з села Маслівка Миронівського району Київської області, 1899 року народження, а наймолодші – Ольга Вовчок із села Каштаново Берегівського району та Тетяна Готра з села Кострино Великоберезнянського району Закарпатської області, 1978 року народження.

До збирання текстів долучилися відомі діалектологи, викладачі університетів, аспіранти, учителі шкіл, аматори рідного слова, студенти філологічних факультетів з усієї країни. Серед них і викладачі та студенти нашого університету: Марина Волошинова, Ірина Боровенська, Юлія Панченко, Ірина Косогор, Альона Грінченко, Єлизавета Пономаренко, Людмила Чернуха, Аліна Сірик, Юлія Дибка, Артем Ольховой та Юлія Гречаник.

,,Уся найголовніша робота проводилася у відділі української мови Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича Національної академії наук України (м. Львів). Книга ,,Скарби українських говорів: тексти про борщˮ вийшла в серії ,,Діалектологічна скриняˮ. Я та моя колега зі Львова Наталія Хібеба працювали в дистанційному режимі, онлайн. Ми верстали цю книжку, „зшиваючи” Україну – я працювала в Старобільську, а вона – у Львові.

Презентація відбулася на Львівському книжковому форумі у вересні 2019 року. Цей захід став для нас визначною подією. Далі – презентації на Міжнародній науковій конференції ,,Діалектний часопростір. Світлої пам’яті Наталі Хобзейˮ (Львів) та Всеукраїнській науково-практичній конференції ,,Слобожанська беседа – 12ˮ (Старобільськ)”, – розповіла Валентина Лєснова.

Вітаємо нашу колегу з визначним досягненням та бажаємо їй нових науково-освітніх проєктів, творчих успіхів і наснаги для творення видатних знахідок навчальної літератури.

Вікторія Калініна,
прес-центр ЛНУ імені Тараса Шевченка

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024