Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Засідання вченої ради

Сьогодні в ЛНУ імені Тараса відбулося планове засідання вченої ради.

На порядку денному було розглянуто 4 основних питання:

  • про стан навчально-виховної роботи зі студентами університету, які вступили через освітній центр „Донбас – Україна”;
  • про бюджет університету на 2020 фінансовий рік;
  • про організацію практик в університеті;
  • щодо присвоєння вченого звання.

Заслухавши та обговоривши доповідь про стан навчально-виховної роботи зі студентами університету, які вступили через освітній центр „Донбас – Україна в.о. завідувача навчального відділу Валентини Лєснової, вчена рада відзначає, що освітній центр „Донбас – Україна”, який працює з 2016 року, забезпечує жителям тимчасово непідконтрольних територій можливість вступати в українські заклади вищої освіти за спрощеною схемою. Сьогодні в ЛНУ імені Тараса Шевченка контингент студентів освітнього ступеня бакалавра, які вступали через цей центр, становить 433 особи денної форми навчання (17,6% від загального контингенту) та 129 осіб заочної форми навчання (6,6% від загального контингенту). Ці особи навчаються в групах з іншими студентами за спільними освітніми програмами, у яких не передбачено виокремлення специфічних професійних компетентностей для цієї категорії здобувачів освіти.

Представники органів студентського самоврядування університету провели анкетування студентів, які вступали через ОЦ „Донбас – Україна”, та індивідуальні бесіди з ними. Переважна більшість студентів позитивно оцінюють роботу центру „Донбас – Україна”: 88% респондентів бачать перспективу його розвитку; 86% респондентів сказали, що в них не було жодних труднощів зі вступом до університету; 97 % опитаних зазначили, що порекомендують цю програму вступу друзям. Важливою для подальшої роботи є інформація про те, з яких джерел дізнаються абітурієнти про освітній центр „Донбас – Україна”: від друзів (40%), у школі (32%), в Інтернеті (20%).

В обговоренні питання взяли участь представник студентського самоврядування університету Олександр Мироненко і декан факультету природничих наук Наталія Мацай.

З доповіддю про бюджет університету на 2020 фінансовий рік виступила головний бухгалтер університету Тетяна Бережна. Заслухавши й обговоривши доповідь, вчена рада відзначає, що кошторисом доходів і видатків спеціального фонду на 2020 рік передбачено отримати доходи у розмірі 66330,00 тис. грн.

Учена рада вважає, що пріоритетними напрямками видатків повинні стати такі статті витрат: заробітна плата викладачів і співробітників з нарахуванням, оплата комунальних послуг, видатки на відрядження, капітальний та поточний ремонти, придбання предметів для навчального процесу, господарського інвентарю для утримання університету та оплата документів про освіту, оренда споруд, оплата податків та інші видатки, придбання комп’ютерної, офісної техніки, приміщень, наукова та методична робота.

Заслухавши та обговоривши доповіді провідного фахівця навчального відділу Світлани Негодяєвої, в. о. завідувача відділу управління якістю освітньої діяльності Маргарити Кравченко про організацію практик в університеті, вчена рада відзначає, що практика здобувачів освіти є обов’язковим складником процесу підготовки фахівців трьох рівнів вищої освіти. У системі організації різних видів практик беруть участь університет (на рівні навчального відділу, деканатів / директоратів, науково-педагогічних працівників кафедр), бази практик, здобувачі вищої освіти-практиканти.

Основним організаційно-методичним документом, що регламентує діяльність здобувачів вищої освіти та керівників практики, є програма практики, розроблена для кожної освітньої програми відповідно до навчального плану та переліку компетентностей з урахуванням вимог освітніх стандартів. Як засвідчив аналіз навчальних планів, обсяг фахової практики становить 20 – 25% навчального навантаження студентів. Практики проходять на базах за напрямом фахової підготовки, які добирають кафедри на підставі аналізу виробничих та економічних можливостей підприємств, організацій, установ щодо їх придатності до проведення відповідної практики студентів та перспективи їх подальшого працевлаштування.

В обговоренні питання взяли участь голова студентського самоврядування університету Аліна Олійник і завідувач кафедри політології і правознавства Світлана Вовк.

За результатами таємного голосування учена рада присвоїла вчене звання доцента кафедри педагогіки кандидату педагогічних наук Інні Курліщук.

Серед різного рішенням вченої ради було рекомендовано до друку наукові та науково-методичні праці, затверджено теми дисертацій на здобуття ступеня доктора наук та доктора філософії, Правила прийому до ДЗ ,,Луганський національний університет імені Тараса Шевченкаˮ у 2020 році, а також нову форму диплома про вищу освіту власного зразка.

Вікторія Калініна,

прес-центр ЛНУ імені Тараса Шевченка

 

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024