Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

День Гідності та Свободи

21 листопада в університеті урочисто відзначили День Гідності та Свободи.

День Гідності та Свободи – знаменна дата, яка нагадує про доленосні події в житті нашої країни на початку ХХІ століття, віддає шану патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та в листопаді 2013-го – лютому 2014-го постали на захист демократичних цінностей, національних інтересів України, її європейського вибору.

Сьогодні навчальний процес в нашому університеті розпочався з перегляду відео-фільмів про Революцію Гідності. У документальних стрічках було відображено протистояння на Майдані 19-20 лютого 2014 року, важкі революційні будні людей, які прагнули правди й свободи. Продивляючись кадри подій п’ятирічної давнини, фото поранених та загиблих героїв, розумієш, що вислів ,,душу й тіло ми положим за нашу свободуˮ став для людей, які були там, не просто словами з гімну, а покликом душі.

Для студентів НН ІІМВСПН та НН ІнЕБ Олександр Набока прочитав лекцію про початок революції Гідності, її причини, перебіг події, маніпулювання свідомістю українців. 

Опівдні в актовій залі університету відбувся театралізований захід. На початку заходу з привітальним словом до усіх присутніх звернувся голова вченої ради Віталій Курило: ,,Свобода і Гідність – це не просто слова, це те, чим живе людина. Українці показали, що вони вільна, демократична нація, яка має свою гідність. Те, що сталося 6 років тому, є доказом того, що свобода і людська гідність перемогли. Будьте вільними і будьте гіднимиˮ.

Під час заходу студенти нашого університету переконливо розіграли мізансцену ,,Небесна сотняˮ, відтворюючи події тих днів. І це не випадково, адже студентська молодь стала найбільш активною частиною протестного руху. Пісні, у виконанні наших вокалістів, передавали біль країни та одночасно піднімали патріотичний дух, запалювали серця надією на прекрасне майбутнє.

Присутні вшанували хвилиною мовчання Героїв Небесної Сотні, усіх тих, хто віддав життя за свободу, незалежність, демократичні цінності, національні інтереси та європейський вибір. Серед людей, які захищали цілісність нашої держави, її волю і мир, загинули і наші земляки, серед них: Іван Володимирович Куліш, Сергій Сергійович Федоров, Юрій Вікторович Полєно, Роман Васильович Вербецький, Богдан Олександрович Зінченко, Олександр Миколайович Ліверин.

В знак вічної пам’яті, шани та безмірної вдячності студенти університету поклали квіти до могил загиблих героїв-воїнів.

У п’яту річницю початку революції Гідності шевченківці згадали історію Помаранчевої революції, переглянули документальні фільми, які проникають у серця та вшанували пам’ять усіх загиблих за правду та свободу.

Революція Гідності залишила глибокий, визначальний і незабутній слід в історії. Це, в першу чергу, революція нашої свідомості. Ми маємо вірити в себе і пам’ятати, що українська нація – єдина сім’я, зі спільними проблемами, турботами та щастям і ми повинні боротися за свою гідність і честь, відстоювати свої права та формувати сильну державу.

Вікторія Калініна,
прес-центр ЛНУ імені Тараса Шевченка

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024