Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

На пошуки палеогенових зубів акул

У жовтні учасники проблемної наукової групи з геології зробили експедиційний виїзд в район «Стрільцівського степу».

Важливе місце в підготовці фахівців спеціальності «Середня освіта (Географія)» належить польовим дослідженням (експедиціям). Третій раз у поточному році студенти під керівництвом кандидата геолого-мінералогічних наук, доцента кафедри географії М. І. Удовиченка здійснюють мініекспедиції, вивчаючи геологію Луганщини. 

З 24 по 27 жовтня учасники проблемної наукової групи з геології зробили експедиційний виїзд в район «Стрільцівського степу» – філіалу Луганського природного заповідника, що знаходиться в Міловському районі Луганської області. Склад групи: доцент Удовиченко М. І. – керівник, Федоров Ігор – студент 3 курсу, Гордус Микита – студент 1 курсу, Денис Лазарев – магістрант 1 року навчання.

На роботу в учасників експедиції було виділено всього 2 повних дні, півтора з яких вони відпрацювали в піщаному кар’єрі Криничного. Пересіяли приблизно 1,5 т піску й отримали близько 300 зубів акул. Час, що залишився, витратили на розвідувальні роботи. Побували ще в двох кар’єрах, один із яких виявився досить перспективним.

Відвідування одного із крейдяних схилів дозволило зробити дуже цінну знахідку – зуб акули Otodus obliquus, що вріс в фосфоритову конкрецію. Ці зуби самі по собі дуже рідкісні й цінні, оскільки дозволяють точно визначати вік гірських порід. Наукова цінність знахідки полягає в тому, що вона вказує на ранньоеоценовий вік фосфоритових конкрецій.

Основним результатом поїздки слід вважати те, що вдалось як мінімум потроїти колекцію зубів акул із піщаного кар’єру Криничного. Тепер наявні матеріали можуть бути основою для наукової публікації. Студенти отримали досвід проведення польових геологічних робіт, особливо Микита Гордус, для якого ця експедиція була першою.

Учасники експедиції і весь колектив кафедри географії глибоко вдячні директору заповідника «Стрільцівський степ» – Морозу Вадиму Анатолійовичу, начальнику філіалу – Болдиреву Віктору Миколайовичу за максимальне сприяння успішному проведенню польових робіт та комфортне перебування групи на території заповідника. Окрема подяка – магістранту кафедри географії – Лазареву Денису та його батькам за рішення багатьох питань організації експедиції.

Кафедра географії вдячна керівництву ЛНУ і факультету природничих наук за підтримку польових досліджень.

За інформацією кафедри географії

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024