Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

«АІРО – 2019»

Завідувач кафедри технологій виробництва і професійної освіти Бурдун Віктор Васильович взяв участь у І Міжнародній осінній школі «АІРО – 2019».

З 11 по 16 жовтня 2019 року в Туреччині (Каппадокія) проходила І Міжнародна осіння школа ,,АІРОˮ – 2019. ,,Академія інноваційного розвитку освітиˮ організувала проведення майстер-класів та тренінгів для освітян України з метою підготовки керівних, педагогічних та науково-педагогічних кадрів до роботи з інноваційними освітніми технологіями.

Участь у осінній школі взяв завідувач кафедри технологій виробництва і професійної освіти НН ІТОТТ Бурдун Віктор Васильович.

Під час тренінгів учасники осінньої школи вчилися створювати освітні й соціальні проекти від ідеї до реалізації, дізналися про сучасні методи пошуку ідей для розробки проектів, ознайомились з правилами формування ефективної команди, спробували знайти ресурси для реального проекту. Також вони дізналися про те, як правильно подати свій проект, щоб зацікавити учасників та інвесторів, ознайомились з фасилітацією, як методом залучення учасників проекту до планування дій, спробували написати свій власний соціальний проект.

Крім тренінгів учасники осінньої школи подорожували Каппадокією. Відвідали казкове місце ,,Долина відьмацьких трубˮ (долина Дербент), печерне місце Зельве, споглядали за польотом повітряних куль в місті Учхісар.

Також освітяни з України завітали до місця Кайсері, де здійснили візит до державного дитячого садочка ,,Güven anaokuluˮ, приватної школи ,,İstem Okulˮ, державного університету ,,ERCIYES UNIVERSITESIˮ, бібліотеки Kayseri Buyuksehir Kutupane.

Дитячий садочок працює у дві зміни через велику кількість дітей. У групах по 20 дітей, два вихователя. Головним завданням дитячого садочка є соціалізація дітей і оволодіння навичкою тримання в руках олівця.

В державі приблизно 50% шкіл приватні. Школа, яку відвідали освітяни побудована три роки тому. Вона оснащена усім необхідним. В школі навчаються 1500 учнів. В класах по 20 учнів. Стіни, що ведуть до коридору побудовані зі скла. Вчителі працюють з 9-00 до 18-00. У 7 класі в учнів 8 уроків щодня. Є такі цікаві уроки як драма, оригамі, шахи. Вартість навчання 6000$ в рік. Крім цього, додатково необхідно платити за харчування та форму.

В державному університеті «ERCIYES UNIVERSITESI» навчається 60 тис. студентів. Університету 41 рік. Він входить в 100 ВНЗ світу по кількості студентів. На педагогічному факультеті навчаються 2500 студентів за 10 програмами.

Під час візиту до навчальних закладів освітяни ознайомились з системою освіти Туреччини. У школі учні навчаються 12 років. 4 роки початкова школа, 4 роки – середня, 4 роки – старша школа (гімназія). Після 8 класу учні здають дуже складні екзамени в гімназію, ті хто здав мають змогу після завершення навчання в гімназії вступати до ВНЗ.

Навчання у ВНЗ безкоштовне. 4 роки бакалаврат, 2 роки магістратура. В цьому році випускників гімназій було 1 млн. осіб. 300 тис. найкращих абітурієнтів мали змогу вступити на педагогічні спеціальності. В країні працює близько 1 мільйона вчителів, а 600 тис. чекають свого шансу отримати роботу в школі!

Професія вчителя в Туреччині досить престижна. Невелика (у порівнянні з сектором бізнесу) заробітна платня компенсується різними бонусами та повагою. До речі, серед педагогів дуже багато чоловіків (майже 50%)!

За інформацією НН ІТОТТ

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024