Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Участь у палеонтологічній експедиції

Студенти-географи 3 курсу взяли участь у тижневій палеонтологічній експедиції, яка проходила в Харківській області.

Важливе місце у підготовці фахівців спеціальності «Середня освіта (Географія)» належить польовим дослідженням (експедиціям), які проводяться під керівництвом провідних викладачів кафедри географії факультету природничих наук.

У вересні поточного року студенти-географи 3 курсу – Леонов Павло, Федоров Ігор та Цюрюканов Анатолій взяли участь у тижневій палеонтологічній експедиції, яку очолив кандидат геолого-мінералогічних наук, доцент кафедри географії М. І. Удовиченко. Місцем проведення геологічних та палеонтологічних досліджень стала місцевість поблизу села Велика Комишуваха Харківської області. Ця експедиція стала продовженням польових та, одночасно, наукових розвідок минулого року.

Головною метою польових робіт було продовження вивчення виявленого в минулому році багатого місцезнаходження відбитків рослин тріасового періоду (близько 200 мільйонів років тому), детальний опис відслонення та пошуки в ньому дрібних рідкісних ракоподібних тварин – конхостраків. Ці основні завдання були успішно виконані.

Також були проведені пошукові роботи в пісках з метою виявлення кісток наземних тварин тріасового періоду – земноводних, рептилій та найдревніших ссавців, які ще ніхто на теренах України не знаходив. На жаль, дослідникам не вдалось це зробити, але перший крок до цього здійснено.

У відпрацьованому вапняковому кар’єрі учасники експедиції ознайомились з відкладами юрського періоду, зібрали палеонтологічну колекцію для вивчення та поповнення фондів університетського геологічного музею. Також матеріали експедиції будуть використані студентами під час написання курсових та наукових робіт. Далі буде…

Кафедра географії

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024