Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

День Державного Прапора України

Викладачі, співробітники та студенти ЛНУ імені Тараса Шевченка відзначили День Державного Прапора України.

Сьогодні, 23 серпня, з нагоди святкування Дня Державного Прапора України на університетському подвір’ї відбулася урочиста церемонія підняття прапорів: державного прапора, прапора Євросоюзу та прапора Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

Державний прапор – це символ духу і свободи нашої країни, символ, який об’єднує українців усього світу, є втіленням єдності і могутності народу. Головна ідея синьо-жовтого стягу є чисте небо – символ миру та пшеничне поле ‒ символ достатку.

Європейський прапор ‒ символ об’єднання народів Європи. На ньому сяє дванадцять золотих зірок, що символізують довершеність, повноту та єдність.

На прапорі нашого університету зображено герб із символом мудрості – совою. На синьому колі написано слова із „Заповіту” Великого Кобзаря – …І чужому научайтесь й свого не цурайтесь…”. Оточують напис золоті промінці сонця – символ сходу України. Все це розташовано на білому картуші,  старовинному манускрипті, що в давнину використовували під час вінчання давньогрецьких філософів, учених, митців.

Почесне право підняти прапор України, прапор Євросоюзу та прапор ЛНУ імені Тараса Шевченка було надано студентам: Валерію Пижову, Владу Русанову та Станіславу Заїченко. Під час виконання Гімну України ці три стяги замайоріли біля нашої Альма-матер.

Наш прапор нерозривно пов’язаний з героїчною історією українського народу, прагненням до незалежності і боротьби за національні та соціальні права.

На урочистому заході особливу увагу приділили Прапору, який пробитий кулями та осколками від снарядів. На ньому кров бійців 80-ї аеромобільної бригади на чолі з Андрієм Ковальчуком, яка в 2014-му році захищала Луганський аеропорт від російських окупаційних військ. Ми з глибокою пошаною зберігаємо Прапор та вшановуємо тих, хто віддав своє життя за свободу нашої рідної землі.

Слава нашим героям, слава нашій рідній Україні! Єднаймося та бережімо рідну країну!

Ірина Бахмет,

прес-центр ЛНУ імені Тараса Шевченка

 

 

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024