Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Коли іспит стає святом

«Іспит для мене завжди свято!» – виявляється, що ця фраза з відомої кінострічки може не лише викликати посмішку, а сприйматися цілком серйозно.

 На справжній фестиваль танцю, музики та краси перетворилися державні іспити для студентів кафедри хореографії Інституту культури і мистецтв.

Іспити відбулися у м. Кремінній, на базі районного будинку культури, який за минулий рік встиг стати рідним і для студентів, і для викладачів кафедри. Адже там протягом усього навчального року проходили стаціонарні заняття з практичних та теоретичних дисциплін. Тепер на цій  самій сцені студенти випускних курсів звітували про те, чого навчилися.

Понад 20 яскравих костюмованих номерів з різних напрямів класичного, сучасного та бального танцю, глядацькі оплески та спалахи фотокамер –  таким був державний іспит з дисципліни «Майстерність балетмейстера» для студентів 4, 5 курсів та магістратури. Бажаючих отримати задоволення від іспиту-концерту виявилося дуже багато – в залі були не лише викладачі та студенти-хореографи, але й студенти факультетів фізичного виховання та іноземних мов, юні вихованці дитячих танцювальних студій м. Кремінної, керівництво міського відділу культури та місцеві мешканці, небайдужі до мистецтва і краси.

«Безумовно, усі студенти і магістранти продмонстрували добре володіння балетмейстерськими прийомами та технологією композиції танцю, хореографічною лексикою та виконавською майстерністю, – зазначив голова Державної екзаменаційної комісії доцент кафедри хореографії Рівненського державного гуманітарного університету Віктор Пуйов. -Хореографічні постановки, що підготували студенти, відзначалися художньою цілісністю, креативністю ідей і високим виконавським рівнем. Різноплановим та цікавим виявився музичний матеріал. Композиції відповідали всім вимогам драматургічної та композиційної побудови. Студенти вдало підібрали музичний матеріал, введення звукових ефектів сприяло більш повному сприйманню змісту хореографічних композицій. Утім, деякі роботи хотілося б виділити окремо. Передусім, витончену та емоційну композицію студентки 4 курсу В. Грищенко «Шлях душі» (у напрямку бальної хореографії). Серед п’ятикурсників варто виділити роботи «Мить кохання» О. Іларіонової,  «Трепіт серця» Д. Фоміна, «Кохання на війні» К. Павлової. Ці студенти виявили добре володіння балетмейстерськими прийомами та технологією композиції танцю, хореографічною лексикою та виконавською майстерністю. Дуже порадували магістранти –  особливо вдалими були творчі роботи К.Кійко («Вечора»), І.Єфремова («Кубанський козачий»), М.Харченко («Два веселих гуся»)., у яких втілилася багата палітра тематики, оригінальність, емоційність, цікавий художній зміст».

Звісно, всі випускники отримали добрі та відмінні оцінки. Та не лише заради оцінок вони працювали. Не менш важливим є отриманий ними практичний досвід, який знадобиться хлопцям та дівчатам вже найближчим часом. То ж процес створення своїх номерів вони ретельно «задокументували» на відеокамеру. Перегляд чорнової копіткої роботи став для молодих професіоналів не менш цікавим та корисним, ніж готовий хорографічний «продукт». Крім того, вони щедро ділилися секретами майстерності з дітлахами та керівниками місцевих хореографічних колективів.

Попереду у випускників велике творче життя. Сподіваємося, що і воно буде вдалим, цікавим, щедрим на оплески, як ці державні іспити.

Сергій Макаров

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024