Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Відзначення Дня вишиванки в НН ІКМ

У навчально-науковому інституті культури і мистецтв долучилися до святкування Всесвітнього дня вишиванки.

Цього року День Вишиванки став першим святом у циклі подій та заходів, запланованих для патріотичного, мистецького, інтелектуального виховання студентів. У ІКМ відбулася кураторська година, на яку були запрошені студенти та викладачі інституту та обговорено особистісний аспект вишиванки та її значення для кожного особисто.

Також відбулися дискусії про “справжність” та “несправжність” вишиванки як повсякденного одягу та як спосіб щось сказати чи показати світові.

Студенти та викладачі надіслали свої фотографії у вишиванках і розповіли власні історії та своє відношення до цього одягу. Приємно відзначити, що багато хто має власні вишиванки та пишається тим, що є українцем.

Ми хочемо навести декілька прикладів таких історій ‒ можливо, вони надихнуть когось іще на свою власну вишиванку.

“Я обожнюю вишиванки. У мене їх шість, але це особлива бо її подарувала мені мама, як оберіг на п’ятнадцятиріччя. Орнамент символізує збереження роду. І я сподіваюся що вона перейде у спадок моєму майбутньому сину!!!”

“Три роки тому я дуже хотіла придбати собі вишиванку, адже це традиційний одяг українського народу. Саме тоді  я в перше поїхала до Києва, де вирішила здійснити своє бажання та придбати її. З того часу ця вишиванка для мене пам`ять про першу подорож до столиці України”.

“І мою, і мамину вишиванку вишивала бабуся. Для мене вона значить, що я українка. Кожна людина має оберіг. В українців оберіг – це вишиванка”.

“Цю вишиванку позичила у своєї знайомої. Своєї, на жаль, ще не маю, але дуже хотілося долучитись до такого важливого для кожного з нас свята”.

Одна з магістранток інституту навіть записала відео-привітання зі своїми вихованцями – і це ще раз підтверджує, що вишиванка є тим символом, який справді об’єднує і дозволяє відчути причетність до власного народу зі своєю буремною історією та, сподіваємось, щасливим майбутнім.

За інформацією НН ІКМ

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024