Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Кращі вишиванки ЛНУ

Сьогодні в ЛНУ імені Тараса Шевченка обрали кращі вишиванки.

16 травня 2019 року в Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулося нагородження переможців традиційного зальноуніверситетського конкурсу серед викладачів, студентів і співробітників „ВИШИВАНКА СВОЇМИ РУКАМИ”, присвяченого 13-й річниці Всеукраїнського дня вишиванки. Метою конкурсу є збереження і використання вишиванки як унікального феномену культурного надбання українського народу, популяризація традиційного декоративно-прикладного мистецтва.

У наш час вишиванка стала трендом сучасності: її з гордістю носять українці, вона надихає світових дизайнерів. Сучасні майстрині знають понад 180 технік вишивання, серед яких хрестик, гладь, низь, мереження, бігунець, плетіння, солов’їні вічка, козлик, ретязь, соснівка, набирування, лиштва, рококо, обманка. Майже всі сорочки оздоблені мережками. Вони теж бувають різними: прутики, ляхівки, снопики, квадратики і багато інших.

Сьогодні, коли весь світ відзначає День української вишиванки, в ЛНУ імені Тараса Шевченка обрали кращі з них. Цього року до участі в конкурсі було подано шість робіт, які було відзначено грамотами університету. А авторам робіт-переможців було вручено цінні подарунки від первинної профспілкової організації.

І місце посіла чоловіча вишиванка „Чорнобривці” Юлії Мележик, студентки 2 курсу спеціальності „Менеджмент” навчально-наукового інституту економіки та бізнесу.

За словами майстрині, вишиванка виготовлена за мотивами орнаменту, традиційного для Івано-Франківщини. Надихнула її на цю роботу пісня на слова Миколи Сингаївського „Чорнобривці”. Ці квіти стали символом синівської чоловічої сили, святості, чистоти, хлоп’ячої краси й добра. Їх пов’язують і з образом матері, це символ отчого дому, материнської любові, Батьківщини.

ІІ місце в номінації „Краща жіноча авторська вишиванка” посіли вишиванки бісером Катерини Коряк, викладача Коледжу Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

„Вишивка бісером – це мистецтво для душі. Воно заспокоює душу, тішить око, дозволяє відпочити тілу, зібрати думки й одержати справжнє розслаблення й насолоду. Для своїх вишиванок я використала заготовки зі схемами на габардині, обрала монастирський шов для створення барвистих малюнків. Для виготовлення вишиванки блакитного кольору було витрачено 25124 одиниць бісеру, а для вишиванки коралового кольору – 34156, бо вона вишита й зі спини. Вишивка бісером дала мені можливість власними руками створити для себе унікальні предмети одягу”, – зізналася учасниця конкурсу.

ІІІ місце посіла Інна Гречана, студентка ВП „Лисичанський педагогічний коледж ЛНУ імені Тараса Шевченка.

„Мені завжди хотілося власноруч виготовити собі сорочку. От і почала здійснювати свою мрію – шити сорочку власними руками. Процес створення вишиванки я розбила за етапами: виготовила викрійку, дібрала кольори, вишила окремі частини і потім вже зшила їх У своїй вишиванці я дуже хотіла передати не тільки красу української вишитої сорочки, а й символіку кольорів та візерунків. Результатом довгої роботи стала повністю власноруч вишита і зшита українська народна сорочка, – розповіла учасниця конкурсу.

Грамотами за активну участь у загальноуніверситетському конкурсі „Вишиванка своїми руками” було відзначено й інші роботи: вишиванку Дар’ї Нагорної, здобувача освіти за професією „Кравець” ВП „Регіональний центр професійної освіти ЛНУ імені Тараса Шевченка (Рубіжанське відділення)”;

сорочку-оберіг для сина Інни Сацюк, майстра виробничого навчання ВП „Регіональний центр професійної освіти ЛНУ імені Тараса Шевченка (Рубіжанське відділення)”, та роботу Катерини Мевідь, студентки ВП „Брянківський коледж ЛНУ імені Тараса Шевченка”, яка подала на конкурс „вишиванку для Бусі”.

Вишиванка для українців є не тільки красивим елементом одягу, а й оберегом, святинею, місточком між поколіннями. Сьогодні вишиванка підкорює світ. Будьмо в тренді.

За інформацією
оргкомітету конкурсу

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024