Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Стажування у Чеській Республіці

Завідувач кафедри технологій виробництва і професійної освіти пройшов стажування у Чеській Республіці.

З 7 по 12 квітня завідувач кафедри технологій виробництва і професійної освіти навчально-наукового інституту торгівлі, обслуговуючих технологій та туризму ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка» Бурдун Віктор Васильович проходив стажування у Південночеському університеті у місті Чеське Будєйовіце Чеської Республіки.

Стажування розпочалося з зустрічі з проректором з міжнародних відносин університету доктором Радкою Заводською і співробітником міжнародного офісу Євою Фіхтнеровою.

Вони розповіли, що університет був створений у 1991 році. В ньому зараз навчається близько 11000 студентів з більш як 200 держав. У вузі 8 факультетів. Також вони розповіли про умови навчання в університеті та можливості співробітництва українських університетів з Південночеським університетом.

Для освітян з України була проведена екскурсія студентським кампусом. Завершилась екскурсія відвідуванням бібліотеки університету. Це ультрасучасна споруда, яка була побудована у 2010 році. Бібліотека має два поверхи з читальними залами, персональними кімнатами для студентів, потужними копіювальними центрами, електронними каталогами, які налічують близько 450000 підручників. Бібліотека має автоматизовану цілодобову зону самообслуговування. 

Наступного дня освітяни з України відвідали педагогічний факультет університету. Їх зустрічав заступник декана педагогічного факультету Мирослав Прохазка. Він розповів про систему освіти Чехії, факультет, організацію університетського освітнього процесу і реалізацію деяких методик і технологій в освітньому процесі кафедр університету. Після промови гостей з України запросили прийняти участь у дискусії стосовно проблем виховання учнів школи. 

Того ж дня Бурдун Віктор Васильович зустрівся з завідувачем кафедри фізики, завідувачем кафедри технологій і завідувачем кафедри програмування. Вони ознайомили Бурдуна В.В. з матеріальною базою кафедр, поділилися власним досвідом і наробками кафедр.

На третій день стажування освітяни з України відвідали дві школи, де ознайомились з системою середньої освіти Чехії, були присутні на уроках, мали змогу поспілкуватися з чеськими колегами і учнями шкіл.

Наступного дня освітяни відвідали коледж, де ознайомились з одним з напрямків освіти в старшій школі Чеської Республіки.

Стажування завершилось дискусією на педагогічному факультеті, під час якої Мирослав Прохазка розповів про здійснення соціальної та педагогічної комунікації в освітньому процесі Південночеського університету, надав відповіді на питання освітян з України.

Сповнені нових вражень та натхнення, освітяни повернулись в Україну.

За інформацією НН ІТОТТ

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024