Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Форум «Моя майбутня країна»

Нещодавно делегація студентів та викладачів НН ІПП, ФУФСК повернулася з форуму «Моя майбутня країна».

11-12 квітня в м. Харкові, на базі ДП Клінічний санаторій «Курорт Березовські мінеральні води» проходив патріотичний форум для молодого покоління «Моя майбутня країна». Захід відбувся завдяки Харківській обласній громадській організації «Спілка Ветеранів АТО». Учасниками тренінгу «Усі ми діти однієї держави» стали наші студенти навчально-наукового інституту педагогіки і психології, факультету української філології та соціальних комунікацій, студенти ХПНУ імені Г.С. Сковороди, Красноградського коледжу, школярі зі шкіл Харківської області.

Захід розпочався вітальним словом керівника управління освіти і молоді м. Харкова та голови ГО «Спілка ветеранів АТО» Павла Федорова. Він привітав усіх учасників форуму, наголосив на важливості заходу для майбутнього нашої країни та розповів про діяльність спілки на території Харківської області. Модератором заходу став активний студент 5 курсу ХПНУ імені Г.С. Сковороди, який навчається на факультеті природничих наук та неодноразово допомагав в організації заходів.

Першою темою для обговорення стала тема виховання патріотизму у молодого покоління. Студенти та викладачі НН ІПП презентували відеофільм щодо освітньо-виховної роботи зі студентами-військовослужбовцями ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка». Під час обговорення сюжету учасники форуму наголосили на тому, що такої плідної та ґрунтовної роботи з національно-патріотичного виховання не проводиться, мабуть, у жодному закладі вищої освіти України, оскільки на сході України, у зоні ООС, ця проблема є найбільш актуальною. Після перегляду фільму почалося активне обговорення питань щодо роботи з військовослужбовцями, які виконують свій громадянський обов’язок. Студенти НН ІПП розповіли про вплив військовослужбовців на формування патріотизму молоді. Учасники мали змогу висловлювати свої думки, надавати пропозиції та ділитися інформацією. Одним з актуальних питань стала дискусія «Чи можна прищепити патріотизм?». Одні стверджували, що патріотизм прищеплюється з дитинства батьками та викладачами, а інші – що патріотом потрібно народитися.

Після завершення першої частини форуму всім учасникам була запропонована екскурсія «Культурно-історичні пам’ятки центральної частини Харкова». Студенти, викладачі та ветерани АТО мали змогу відвідати Пам’ятник «Незалежності», Харківський державний академічний український драматичний театр ім. Т.Г. Шевченка, Майдан Свободи, Центральний парк культури та відпочинку ім. Максима Горького та багато-багато інших пам’яток славетного міста Харкова.

Наступного дня учасники продовжили обговорення теми національно-патріотичного виховання. Від нашого університету викладачі розповіли про події війни на Сході та показали презентацію щодо різних напрямів та форм роботи з національно-патріотичного виховання студентів. Крім того, було презентовано факультетом української філології та соціальних комунікацій книгу «Мрії про Україну», де опубліковані вірші учнів Старобільщини та Харківщини.

У другій частині заходу відбувся перегляд та обговорення документального фільму «Нескорені». Також для студентів, викладачів, ветеранів АТО організували спортивні змагання «Фізична культура та розвиток як друге дихання», відвідування басейну, пробіг та ін. Задля того, щоб перевірити спортивну підготовку молодих патріотів, організатори влаштували спортивну естафету. Вона відбувалася у два етапи: перший – біг на витривалість, другий – плавання. Переможцями стали студенти нашого університету: студентка ФУФСК Юлія Дибка першою серед дівчат, прибігла до фінішу та отримала пам’ятний кубок. Друге місце отримала Ольга Мартиненко, студентка НН ІПП. А студент Олександр Сачек, голова студентського самоврядування НН ІПП, у запеклій боротьбі переміг своїх конкурентів у плаванні та отримав кубок за 1 місце.

На згадку про захід організатори подарували університету збірку дитячих робіт «Мрії про Україну», у яку увійшли роботи школярів, що неодноразово брали участь у творчих конкурсах. Уже третій рік поспіль Харківська «Спілка ветеранів АТО» організовує такий конкурс з учнями Старобільщини та Харківщини.

Кульмінацією форуму стало підписання Меморандуму та написання листів-побажань з коментарями.

Студенти та викладачі сердечно дякують організаторам за надану можливість стати учасниками форуму, отримати нові знання та навчитися виховувати патріотичну молодь, адже майбутнє України – це ми!

Сергій Теряєв, за інформацією НН ІПП, ФУФСК

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024