Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Журналісти Луганщини вчилися аналізувати медіа-простір

Студенти-журналісти та викладачі ЛНУ імені Тараса Шевченка вчилися аналізувати медіа-простір в ході тренінгу «Психотехнології управління медіа-реальністю».

Тренінг відбувся 7 лютого в Рубіжному в рамках проекту «Підвищення якості інформації в місцевих ЗМІ та вміння журналістів та студентів Луганської області визначати фальшиві новини та пропаганду через тренінги, семінари та публікації», який виконується Громадською організацією «Трибун» за сприянням Канадського Фонду, підтримці місцевих ініціатив.

Учасниками стали студенти-журналісти та викладачі ЛНУ імені Тараса Шевченка та СНУ імені Володимира Даля, а також учні рубіжанських шкіл, які мріють присвятити життя журналістиці.

Тренером виступив Євген Бондаренко – керівник Школи Медіа-Патріотів. Він розказав про особливості розбудови інформаційного простору України, принципи і технології розробки конкурентоздатних та локальних медіа-проектів, а також про дослідження системного підходу у розбудові відкритого медіа-простору.

Для чіткого розуміння, про що йде мова, учасники разом з тренером розглядали приклади фейкових новин та аналізували їх. Особливого обговорення зазнали новини 2013-2014 років, коли фейкові новини мали «чудову обгортку», поширювались з неймовірною швидкістю і користувались більшою довірою, ніж правдиві. Тож учасники аналізували новину за пунктами, шукали ідею, яку хотів донести автор, і прийоми впливу, якими користувалися журналісти.

Щодо користі проекту «Підвищення якості інформації в місцевих ЗМІ та вміння журналістів та студентів Луганської області визначати фальшиві новини та пропаганду через тренінги, семінари та публікації» студент Артем Хорольський наголошує: «Для мене це нові знання, досвід. Взагалі, після тренінгу відчуваю другий подих, бо тепер можу проаналізувати різні приклади, виокремити напрямки для власного розвитку та формувати свій шлях у розвитку журналістики».

Олена Смитаніна,
прес-центр ЛНУ імені Тараса Шевченка

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2024